Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta; Objavila: M.M ]

17. 12. 2018. 20:45   >>  20:24

SUD U PRIŠTINI

Produžen pritvor osumnjičenima za ubistvo Ivanovića

Osnovni sud u Prištini je donio odluku o produžetku pritvora do 23. decembra trojici osumnjičenih za ubistvo lidera Građanske inicijative SDP, Olivera Ivanovića.

Ročište je danas održano bez prisustva javnosti zbog novih detalja i dokaza koje je Specijalno tužilaštvo iznijelo o tom predmetu, piše portal koha.net.

„Smatram da je mjera pritvora u konkretnom slučaju više nego neophodna, jer izgleda da su optuženi djelovanjem učestvovali u ubistvu Olivera Ivanovića. Svaki od optuženih je doprinio, izvršavajući svoje dužnosti ili naređenja u svojstvu kriminalne grupe,“ navodi se u odluci suda, a dio je izvučen iz izjave tužioca u slučaju Sulje Hodžaja, prenosi Koha.

Apelacioni sud u Prištini je 6. decembra vratio odluku o pritvoru trojice Srba iz Sjeverne Mitrovice osumnjičenih da su povezani sa slučajem ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića na ponovno odlučivanje.

„Prema procjeni Apelacionog suda, prvostepeni sud nije dao jasne razloge za odlučujuće činjenice u vezi s osnovanom sumnjom da su okrivljeni počinili krivična dela pod istragom, teško ubistvo i otkrivanje službene tajne,“ saopštio je sud.

Osnovni sud, kako su naveli, mora tražiti od Tužilaštva da uz zahtjev za pritvor priloži sve dokaze na koje se poziva, posebno one koji se odnose na opravdanu sumnju.

Prema optužnici Specijalnog tužioca Kosova, Marko Rošić, inspektor i policajac Kosovske policije, Nedeljko Spasojević i Dragiša Marković, su osumnjičeni za tri krivična djela - teško ubistvo, otkrivanje službene tajne i ilegalno posjedovanje oružja.

U odluci suda, ističe se da su osumnjičeni Spasojević dan prije ubistva Ivanovića, i jedan negov kolega pripadnik PK, službenim automobilom prebacili do sada neidentifikovanu osobu do vozila Opel astra, bez registarskih tablica i sa zatamnjenim staklima do mjesta gdje je to vozilo bilo parkirano nekoliko dana.

„To vozilo je, još neidentifikovana osoba, uzela i udaljila se sa mjesta gdje je bilo parkirano uz pratnju policijskih oficira, koji su sada osumnjičeni. Iz tog vozila je 16. januara šest puta pucano na Olivera Ivanovića. Isto vozilo je poslije ubistva zapaljeno na istom mjestu gdje je dan ranije bilo parkirano“ kaže se u odluci suda.

Za sud se učešće glavnog osumnjičenog Spasojevića dokazuje i izjavom anonimnog svjedoka koji ga je identifikovao na osnovu fotografija.

Za drugooptuženog Rosića, tužilaštvo je pred sudom argumentovalo da je, prema prikupljenim dokazima, usko sarađivao sa licima koja su učestvovala u ovoj kriminalnoj grupi prateći Ivanovića svojim džipom Santa Fe crne boje.

Sve to dokazuju slike koje je žrtva imala u svom telefonu koja su pronađene nakon kontrole telefona Ivanovića. Takođe je u džepu pokojnika pronađeno i parče papira una kojme je upisan broj registarskih tablica Rosića.

Osumnjičeni Marković je poslije ubistva Ivanovića, prema navodima tužilaštva, telefonom pozvao jednog policijskog službenika u Srbiji, poznatog kao Komatina i, kako se sumnja, neovlašćeno mu prenio informacije sa lica mjesta.

Takođe se sumnja da mu je sagovornik naredio da ukloni čaure sa lica mjesta. Pripadnik policije Žarko Jovanović je uzeo čaure, dok se Marković udaljio, prije nego što je završen pregled, iako je po službenoj dužnosti bio obavezan da obezbjedi mjesto događaja.

Sud je prihvatio argumente tužilaštva i produžio pritvor do 23. decembra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније