Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

17. 12. 2018. 08:42   >>  08:14 9

NA SJEDNICI VUČIĆ I TAČI

Savjet bezbjednosti UN-a večeras o Kosovu

Savjet bezbjednosti UN-a razmatraće danas u Njujorku situaciju na Kosovu, na zahtjev Beograda zbog odluke Prištine o transformaciji Bezbjednosnih snaga Kosova u oružane snage.

Na sjednici koja po srednjeevropskom vremenu počinje u 21 sat, učešće su najavili predsjednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

Sjednicu je zakazala Obala Slonovače kao predsjedavajuća Savjeta bezbjednosti UN-a u decembru, rečeno je agenciji Beta u sjedištu UN-a u Njujorku.

Zahtjev za održavanje hitne sjednice zbog odluke vlasti u Prištini o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga u oružane snage, Srbija je uputila preko šefa svoje misije pri UN-u Milana Milanovića koji ga je 14. decembra proslijedio predsjedavajućem Savjeta bezbjednosti UN-a.

U pismu koje je priloženo uz dnevni red današnje sjednice, traži se i da se predstavniku Srbije, u skladu sa relevantnim odredbama Povelje UN-a i pravilom 37 privremenog poslovnika SB UN-a omogući da učestvuje na sjednici i da da izjavu.

Ocjenjuje se da se odlukom o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga grubo krši Rezolucija 1244 koja predviđa međunarodno bezbjednosno prisustvo ovlašćeno da uspostavi sigurno okruženje za sve građane Kosova i dodaje da Rezolucija 1244 ne predviđa uspostavljanje nikakvih drugih oružanih snaga.

Ta odluka je ocijenjena kao otvoreno kršenje dokumenata UN-a i ozbiljna prijetnja za regionalni mir što stvara rizik širenja nestabilnosti daleko izvan regiona, navodi se u pismu koje je potpisao ambasador Srbije pri UN-u Milan Milanović.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније