Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

15. 12. 2018. 15:59 >> 15:33
3

"NOVINARI NADZIRANI"

Sloboda medija u Srbiji u iskricama

Sloboda medija u Srbiji postoji samo u iskricama, a novinarima koji vode računa o javnom interesu i kritički promišljaju nedostupni su zvaničnici, što je dio strategije vlasti koja nadzire, prijeti i etiketira novinare, rečeno je danas na konferenciji Centra za antiautoritarne studije o slobodi medija u Srbiji 2018. godine.

 

Novinarka nedjeljnika NIN Vesna Mališić rekla je na skupu u beogradskom Medija centru da vlast u Srbiji drži pod kontrolom glavni medijski prostor, a da protiv ono malo slobodnih novinara koje ne može da ućutka proizvodi afere, plaši ih, prijeti im, baca na njih Molotovljeve koktele, šalje botove na njih i ucjenjuje ih računajući da svi imaju prag izdržljivosti i brigu za sopstvenu porodicu.

"To je vlast koja nije sposobna da odgovori na neko kritičko pitanje. Ukinuli su pitanje kao osnovni alat novinarske profesije. Konferencija za novinare se predstavlja kao zamjena za redovnu komunikaciju novinara i političara, a onda su pitanja platforma da kažu šta im padne na pamet, jer ne postoji drugo pitanje, a postoje plaćena i naručena pitanja", kazala je Vesna Mališić.

Prema njenim riječima, vlast etiketira, izmišlja i laže kako bi biračko tijelo povjerovalo u to da su oni dobri.

"Stalno stvaraju podjelu na oni i mi", kazala je ona i dodala sa vlast vadi ljude sa društvenih mreža koje su jedini slobodan prostor na kojem i "sklonjeni" mogu da se oglase, pa se onda na nacionalnim televizijama obračunavaju sa njima.

Novinarka nedjeljnika Vreme Jovana Gligorijević kazala je da koliko god se trudili da rade profesionalno ipak rade neprofesionalno, jer se druga strana ne može dobiti.

"Onda nam lijepe etiketu 'opozicioni novinari'. Ja ne mogu da dobijem drugu stranu, stalno slušam viku, dreku pi-arova i spuštanje slušalice", kazala je ona.

Predstavnik Centra za antiautoritarne studije Ratko Nikolić kazao je da postoji konsenzus međunarodnih organizacija oko toga da su novinarske slobode u Srbiji u padu u proteklih godinu dana uglavnom zbog povećanog broja napada na novinare koji nijesu adekvatno proceusirani i agresivnih kampanja koje vode tabloidi.

Predstavnik Fridrih Nauman Fondacije Ruben Dikof (Ruben Dikhof) ukazao je na važnost slobode medija rekavši da kada se ona jednom izgubi onda se sve ruši i nestaje.


Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније