Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Blic/Objavio: I. P. ]

15. 12. 2018. 17:53   >>  17:26 1

HAN POZIVA

Prekinuti s provokacijama i vratiti se dijalogu

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han smatra da je neophodno prekinuti sa provokacijama i vratiti se dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

 

Han je, u intervjuu bečkom radiju "Oe1", kazao da je ljetos još bilo dinamike u dijalogu, da se razgovaralo o mogućim elementima dogovora.

"Međutim, sada imamo zastoj, a naš zadatak je da nastavimo. Federika Mogerini je od Savjeta bezbjednosti UN dobila nalog da posreduje. Uvjeren sam da ćemo narednih mjeseci nešto postići, jer se želi iskoristiti aktuelni mandat Evropske komisije", uvjeren je on.

"Jedna strana, Priština, pokušava da se učlani u međunarodne organizacije, a šef srpske diplomatije putuje po svijetu i uvjerava zemlje koje su priznale Kosovo da povuku priznanje. Mislim da nijedno nije od pomoći. Insistirao sam da se prekinu obje aktivnosti i da se sada prihvati status kvo za nastavak pregovora. Na kraju pregovora vidjeće se kako će se dalje razvijati te stvari", objasnio je on.

Han je podsjetio da je nedavno bio prvo u Beogradu, pa onda u Prištini i da je dao predlog, vezano za uvedene takse na srpsku robu, da se poglavlje trgovine pregovara u posebnom formatu, i to na nivou premijera.

"Na jednoj strani je Priština uvela takse na srpsku robu, a na drugoj postoje mjere i odredbe na srpskoj strani koje otežavaju trgovinu kosovskih proizvoda", smatra on.

Prema njegovim riječima to pitanje treba da se rješava u okviru bilateralnih odnosa, a ne treba da bude dio paketa dijaloga.

Upitan za predlog o korekciji granica Han je kazao da nije ništa konkretno na stolu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније