Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

14. 12. 2018. 12:20 >> 11:57
9

STOLTENBERG REAGOVAO

Žalim zbog odluke o vojsci Kosova

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da žali što je kosovski parlament donio odluku o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS), uprkos zabrinutosti Alijanse.


"I mada je tranzicija Kosovskih bezbjednosnih snaga u principu stvar o kojoj odlučuje Kosovo, mi smo jasno stavili do znanja da taj potez dolazi u pogrešno vrijeme", poručio je Stoltenberg.

Kako kaže Stoltenberg, NATO podržava razvoj Kosovskih bezbjednosnih snaga u skladu sa njihovim tekućim mandatom. 

"Sa promjenom mandata, Sjevernoatlantski savjet će sada morati da izvrši ponovnu procjenu stepena saradnje NATO sa KBS", navodi se u saopštenju Alijanse. 

Stoletenberg navodi i da NATO i dalje, kroz KFOR, ostaje posvećen bezbjednosti i sigurnosti na Kosovu i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. 

"Sve strane moraju da osiguraju da današnja odluka neće dalje dovesti do povećanja tenzija u regionu. Svi odgovorni politički akteri u regionu moraju da se usredsrijede na napredak reformi i dijalog", ističe šef Alijanse. 

Ponovio je poziv i Beogradu i Prištini da ostanu mirni i da se uzdrže od bilo kakvih izjava ili akcija koje bi mogle da vode ka eskalaciji. 

"NATO nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU kao jedino održivo političko rješenje za region", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније