Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

16. 08. 2013. 11:15 >> 11:15

SUKCESIJA

U septembru o podjeli imovine SFRJ

Proces podjele imovine bivše Jugoslavije, poslije višemjesečnog zastoja, trebalo bi da bude otkočen u septembru. Tada u Sarajevu treba da se okupe predstavnici bivših republika SFRJ, a na stolu će ih sačekati sva otvorena pitanja.

 

Predstavnik Srbije u Mješovitom komitetu za pitanja sukcesije Oliver Antić kazao je da je će to tijelo na sastanku u Sarajevu, osim podjele diplomatsko-konzularne imovine nekadašnje Jugoslavije, razmatrati i problem nekretnina u privatnom i u vlasništvu firmi iz Srbije.

"Najviše neraščišćenih stvari, praktično, imamo sa Hrvatskom, koja i dalje sporo vraća imovinu srpskim državljanima i firmama", rekao je Antić "Novostima", navodeći da probleme imaju i neki srpski gradovi, poput Novog Sada, koji potražuju odmarališta na hrvatskom primorju.

Antić kaže da bi na sastanku u Sarajevu trebalo da se razmatra i sudbina takozvane Pavelićeve vile, odnosno nekadašnje rezidencije jugoslovenskih i srpskih diplomata u Rimu. Ljubljana još nije odgovorila na ponudu Beograda da umjesto te zgrade, u procesu sukcesije uzme neku drugu nekretninu u srpskoj ili italijanskoj prestonici.

Naime, vilu u Rimu, Benito Musolini je poklonio NDH i Anti Paveliću, a zgrada i zemljište su kasnije, na osnovu reparacija za žrtve u Drugom svjetskom ratu, pripali tadašnjoj Jugoslaviji.

Prema sporazumu o sukcesiji, sve države dužne su da vrate imovinu koju su građani i preduzeća imala na dan 31. decembra 1990., a tamo gdje to nije moguće, da obezbijede adekvatnu nadoknadu. Antić kaže da Hrvatska, ali i još neke bivše jugoslovenske republike, ne poštuju taj princip, uprkos činjenici da je hrvatski Sabor, u junu 2004. godine, ratifikovao Sporazum o sukcesiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније