Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Anadolija [ Objavio: O.Z. ]

10. 12. 2018. 20:15 >> 19:50
5

U BRISELU

Srbija otvorila dva pregovaračka poglavlja

Srbija je danas otvorila još dva pregovaračka poglavlja u pregovorima o članstvu sa Evropskom unijom (EU) - 17 o ekonomskoj i monetarnoj politici i 18 o statistici.

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han rekao je da su poglavlja otvorena jer je postignut dobar napredak u tim oblastima i da je taj napredak ključan za dalje strukturne reforme i rast u Srbiji.

"Sadašnji rast je dobar, strukturne reforme daju rezultate, ali moraju da se očuvaju", rekao je Han.

On je dodao da poglavlje 17 zahtjeva da Srbija svoj budžet i reforme pripremi na transparentan način u konsultaciji sa EU.

Han je kazao i da su srpske statističke baze podataka jedne od najsveobuhvatnijih u regionu, ali da treba još raditi na izvještavanju o najvažnijim makroekonomskim pokazateljima i strukturi ekonomije.

On je dodao da su reforme u vladavini prava u srži proširenja i da se o tome ne može pregovarati.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović rekla je da poglavlja koja su danas otvorena potvrđuju da je Srbija do sada bila uspješna u ekonomiji.

"Ako me pitate da li smo zadovoljni, ja mislim da smo mogli da otvorimo i više. Mislim da smo imali značajne i suštinske rezultate u oblasti napretka u vladavini prava. Nijesmo nezadovoljni, zato što smo riješeni da budemo strpljivi, uporni i odlučni u namjeri da postanemo članica EU", rekla je Joksimović.

Ona je izrazila zabrinutost zbog poteza Prištine, uvođenja carina od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i najave novih mjera.

Visoka predstavnica za bezbjednosnu i spoljnu politiku EU Federika Mogerini rekla je ranije na konferenciji za novinare da očekuje da Priština povuče carinske mjere.

Ona je dodala i da bi ishod dijaloga Beograda i Prištine koji bi EU podržala bio sveobuhvatan pravnoobavezujući sporazum i da za EU nijesu prihvatljive podjele po etničkim granicama.

"Kakve god korekcije budu tema razgovora u budućnosti, to nikada ne bi dovelo do etnički čistih država. Imaćemo multietničke zemlje sa obje strane, ali kako god rješenje se obostrano dogovori - na njima (Beogradu i Prištini) je da definišu, dogovore, na nama je da pomažemo i da provjerimo, ako dođe do dogovora, što još nemamo, da li je to u skladu sa međunarodnim pravom i EU", rekla je Mogerini.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније