Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ RTS, objavila B.B. ]

10. 12. 2018. 10:34 >> 10:08
7

UPOZORENJA IZ BUGARSKE

Pitanje makedonskog jezika sporno

Ministarstvo inostranih poslova Makedonije osudilo je izjavu bugarskog ministra odbrane Krasimira Karakačanova, u kojoj navodi da makedonski jezik nije priznat kao zvanični jezik i da se kao takav ne može smatrati na cijeloj teritoriji Sjeverne Makedonije.

Ministarstvo, međutim, navodi da neće odgovarati na taj način, već će nastaviti da gradi dobrosusjedske odnose, u skladu sa sporazumom o prijateljstvu i evropskim vrijednostima kojima se obije zemlje rukovode, prenosi MIA.

"Potpisali smo sporazum o prijateljstvu i gradićemo prijateljstvo, što znači obostrano razumijevanje, poštovanje i brigu za zajedničke interese kao susjeda", navodi se u saopštenju makedonskog ministarstva, prenosi MIA.

Karakačanov je u subotu na Fejsbuku kritikovao izjavu premijera Makedonije Zorana Zaeva u Sobranju, da Sporazum iz Prespe s Grčkom o imenu zemlje potvrđuje postojanje makedonskog jezika i da to niko ne može da dovodi u pitanje.

Karakačanov je naveo da makedonski jezik nije priznat kao zvanični jezik i da se kao takav ne može smatrati na cijeloj teritoriji Sjeverne Makedonije.

"Sjeverna Makedonija je geografsko ime koje uključuje i teritoriju Republike Bugarske", kaže Karakačanov i dodaje da u tom kontekstu "Zaev sjutra može da zahtijeva da se ovaj bugarski dijalekt izučava kao oficijelni strani jezik i u Bugarskoj, što je nedopustivo i provokacija".

"Gospodine Zaev, ne zloupotrebljavajte pitanje makedonskog jezika, jer to može da vas košta učlanjenja u NATO-u i EU", upozorio je Karakačanov Zaeva.

I lider grčke opozicione partije Nova demokratija Kirjakos Micotakis, ocijenio je da priznanje makedonskog jezika i makedonske nacionalnosti predstavlja "nacionalni ustupak" koji, napominje, nijedna prethodna grčka vlada nije napravila.

Obraćajući se u grčkom gradu Tripoliju, Micotakis je naveo da je premijer Aleksis Cipras, rekao "da" tamo gde su svi njegovi prethodnici rekli "ne", prenosi makedonska MIA.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније