Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

15. 08. 2013. 16:17 >> 16:17

UPRKOS AKCIJI HELIKOPTERA

BiH: Požari u Jablanici i Doboju se šire

Helikopteri Oružanih snaga BiH (OS BiH) koji od jutros djeluju na području zahvaćenom požarom koji od utorka bjesni u Jelovoj gorici na planini Ozren, u blizini Doboja, nisu uspjeli ugasiti požar, javlja agencija Anadolija (AA).

 

Pomoćnik direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske Predrag Slijepčević kazao je da je jedan helikopter djelovao od 10,00, a drugi od 13,00 sati i da još uvijek nastavljaju s djelovanjem, ali nažalost bez većeg efekta. 

Požar se širi prema gornjim Stuparima koje se nalazi u Federaciji BiH (FBiH) i udaljen je oko jedan kilometar od prvih stambenih objekata, ističe Slijepčević, dodavši da je područje u kojem je izbio požar ustvari bivša linija razgraničenja, zbog čega se na toj teritoriji nalazi veliki broj minsko-eksplozivnih sredstava.

"Požar je izbio u Republici Srpskoj, a sad se širi prema FBiH. Pored ljudskih snaga, angažovani su i dva helikoptera OSBiH, ali kao što sam i ranije istakao, helikopteri mogu samo smanjiti intenzitet požara. Naravno, kako se radi o miniranom području niko ne smije izdati naređenje ljudima da uđu u to polje. Nadamo se da ćemo uspjeti zaustaviti požar od daljnjeg širenja, to je jedino što možemo uraditi", rekao je Slijepčević.

Prema nezvaničnim informacijama, helikopteri OSBiH će i sutra ostati u Doboju.

Požari u Jablanici, gdje helikopteri OS BiH danas nisu djelovali, takođe se šire, posebno zbog povećanja temperature zraka. 

Glasnogovornik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Pero Pavlović kazao je da je i dalje na snazi zahtjev za djelovanje helikoptera OS BiH.

"Očekujemo da će barem jedan helikopter početi djelovati na ovim prostorima, osobito na požarištu Donja Jablanica, gdje je uočen veći broj dimnih čvorišta. Požari ipak izravno ne ugrožavaju stambene objekte, ali je moguće da promjenom pravca požar dođe do lovačkih kuća. Teško je predvidjeti kuda će vjetar preokrenuti požar i upravo zato se treba spriječiti širenje vatre", izjavio je Pavlović.

 

(AA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније