Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

22. 11. 2018. 17:47   >>  17:24 3

MAKEDONIJA PODIGLA

Još dvije optužnice protiv odbjeglog Gruevskog

Makedonsko specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore podiglo je danas još dvije optužnice kojima je obuhvaćen i odbjegli bivši premijer Nikola Gruevski.

Obje optužnice podignute su u slučaju "Talir" - za nelegalno finasiranje stranke VMRO-DPMNE i za nezakonitu izgradnju sjedišta te partije u vrijeme dok je Gruevski bio njen predsjednik i premijer Makedonije.

Specijalno tužilaštvo je zatražilo da sud odredi pritvor Gruevskom, koji je u utorak dobio azil u Mađarskoj, gdje je pobjegao da bi izbjegao izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog nezakonite kupovine blindiranog Mercedesa dok je bio premijer.

Protiv Gruevskog, makedonskog premijera od 2006. do 2016. godine, u toku su još četiri sudska procesa po optužnicama Specijalnog tužilaštva.

Uz Gruevskog, optužnicom za nezakonito finasiraranje VMRO-DPMNE od 2009. do 2015. godine, obuhvaćeni su i tadašnji generalni sekterar stranke Kiril Božinovski, tadašnji ministar za transport i veze Mile Janakievski, sadašnji poslanik Ilija Dimovski, kao i Leko Ristovski, Elizabeta Čingarovska i sama stranka VMRO-DPMNE.

Oni su optuženi da su u gotovini dobili najmanje 4,6 miliona eura za stranku i da su zatim organizovali da taj novac bude uplaćen na partijski račun u vidu uplata različitih građana.

Gruevski, tadašnji lider stranke, tereti se da je od 2009. do 2015. godine "zloputrebom službenog položaja, suprotno zakonima o finansiranju političkih partija i sprečavanju korupcije, obezbjeđivao finansije iz anonimnih i protivpravnih izvora za političku partiju VMRO DPMNE".

U tome su mu, prema optužnici, pomagali Božinovski i Janakievski, koji su "vršili pritisak na predstavnike pravnih lica koja su imala dogovore o javnim nabakama sa državnim organima, javnim preduzećima ili lokalnom samoupravom, da obezbijede novac za finasiranje VMRO-DPMNE kao protivuslugu za dobijene javne nabavke i realizovani profit".

Drugom optužnicom u slučaju "Talir" - za nezakonitu izgradnju sjedišta VMRO-DPMNE u centru Skoplja, ponovo su obuhvaćeni Gruevski i Božinovski, koji su, kako se navodi, nezakonito sklopili ugovor s firmom DG Beton iz Skoplja, što prema zakonu nijesu smjeli da urade jer je ta kompanija imala dogovor za javne nabavke s drugim državnim institucijama.

Prema toj optužnici, Gruevski i Božinovski su iskoristili zavisnost firme Beton od vladajuće stranke, jer je više od 75 odsto njenih prihoda u 2011. i 2012. godini bilo od javnih nabavki. U optužnici se navodi da su oni, suprotno zakonu, skopili ugovor kojim su "pribavili znatnu imovinsku korist za VMRO-DPMNE od 8,25 miliona eura".

Uz Gruevskog, Specijalno tužilaštvo vodi sudske procese i protiv Janakievskog i Božinovskog, koji su od prošle sedmice u pritvoru, uz obrazloženje da su i oni planirali bjekstvo iz Makedonije.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније