Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

20. 11. 2018. 18:03   >>  20:03

SKOPLJE TRAŽI IZRUČENJE

Gruevski kaže da je dobio azil u Mađarskoj

Bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski, koji je pobjegao u Mađarsku da bi izbjegao služenje zatvorske kazne, objavio je danas na Fejsbuku da je u toj zemlji dobio politički azil. Vlada Makedonije je saopštila danas poslije podne da je Mađrskoj poslala zvanični zahtjev za ekstradiciju i da očekuje da vlasti u Budimpešti prihvate taj zahtjev.

Gruevski je na svom Fejsbuk profilu napisao da mu je Mađarska, zemlja članica EU i NATO, odobrila politički azil.

"Republika Mađarska, zemlja članica EU i NATO, danas je odobrila moj zahtjev za politički azil zbog političkih progona u Republici Makedoniji", napisao je on na svom Fejsbuk profilu.

Mađarske vlasti još nijesu potvrdile tu informaciju, ali su pojedini mediji ranije objavili da je Gruevskom odobren zahtjev za azil.

"Očekujemo da će vlasti u Budimpešti bezuslovno privatiti zahtev za ekstadiciju i da će, u saglasnosti sa poštovanjem međunarodnog prava kao zemlja članica EU i NATO, omogućiti vraćanje Gruevskog u Makedoniju, da bi odslužio kaznu zatvora i odgovarao za ostala djela za koja je optužen", navodi se u saopštenju Vlade Makedonije.

U saopštenju se ističe da protiv bivšeg premijera Nikole Gruevskog nikada nije bio vođen nikav politički progon i da nijesu evidentirane nikakve prijetnje po njegov život, niti je neka vladina institucija prijetila njegovom životu.

"Osuđeni Nikola Gruevski je bio pod policijskom zaštitom saglasno pravima koja mu slijede kao bivšem premijeru i ni u jednoj situaciji nije prijavio prijetnje po svoj život", navodi se u saopštenju.

Napominje se da je Gruevski osuđen pravosnažnom presudom u javnom i transparentnom procesu kao i da se protiv njega vodi još nekoliko sudskih postupaka, istraga i jedan predistražni postupak i konstatuje da je jedini cilj Gruevskog da izbjegne pravdu.

Republika Makedonija je, ističe se, pravna država u kojoj vladaju zakoni. "Svako za koga se dokaže da je prekršio zakone i svako za koga postoji pravosnažna presuda odgovaraće za svoje postupke", navela je Vlada Makedonije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније