Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Tanjug, objavila B.B. ]

15. 11. 2018. 13:38 >> 13:14

MAĐARI SAOPŠTILI

Još nema zahtjeva za izručenje Gruevskog

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, razgovarao je telefonom sa makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim o slučaju bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog, koji je u Budimpešti zatražio politički azil. Mađarska još nije primila zvanični zahtjev iz Makedonije da izruči Gruevskog, rekao je šef kabineta Viktora Orbana.

Sijarto je tom prilikom rekao da je zahtjev Gruevskog za azil u Mađarskoj "prije pravno, nego političko pitanje", javila je mađarska agencija MTI, pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da je razgovor inicirala makedonska strana. Sijarto je ponovio stav Mađarske po pitanju podrške nastojanjima Makedoniji da se pridruži EU i NATO.

Istovremeno, šef kabineta premijera Viktora Orbana Gergelj Guljaš, rekao je da Mađarska još nije primila zvanični zahtjev iz Makedonije da izruči Gruevskog, i dodao da će Mađarska djelovati "u skladu sa zakonima", ako se to dogodi.

Kancelarija mađarskog premijera Viktora Orbana, potvrdila je juče da je Gruevski podnio zahtev za azil mađarskoj kancelariji za imigracije, tražeći izbjeglički status.

"Kancelarija za imigraciju i azil sprovešće, što se tiče azila, proceduru procjene u skladu sa mađarskim i međunarodnim zakonom", navodi se u saopštenju Orbanove kancelarije, prenijela je agencija Rojters.

Kancelarija mađarskog premijera je istakla da je Makedonija važan saveznik i strateški partner i da Mađarska smatra da je procjena zahtjeva Gruevskog za azil "isključivo pravno pitanje".

Gruevski je u utorak na Fejsbuku objavio da je u Budimpešti i da je zatražio politički azil, nakon što je u posljednje vrijeme dobijao prijetnje smrću.

"Uvijek ću ostati vjeran Makedoniji. Nikada neću odstupiti", poručio je Gruevski, za kojim su makedonske vlasti raspisale potjernicu.

Makedonska policija utvrđuje ko je pomogao osuđenom bivšem premijeru da tajno napusti Makedoniju i pobjegne u Mađarsku, objavio je danas dnevnik "Sloboden pečat" u onlajn izdanju.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Makedonije, rekli su da odjeljenje unutrašnje kontrole provjerava da li ima umiješanih policijskih službenika u bjekstvo osuđenog Gruevskog, a da Sektor za unutrašnje poslove Skoplja provjerava način bjekstva i moguće pomagače.

Bivši makedonski premijer, kome je sud prošle godine oduzeo privatni i diplomatski pasoš, pobjegao je u Mađarsku da bi izbjegao izdržavanje kazne od dvije godine zatvora na koju je pravosnažno osuđen.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније