Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

14. 11. 2018. 19:25 >> 19:01

MAĐARSKA OPOZICIJA

"Uhapsiti i hitno izručiti Gruevskog"

Mađarska opozicija traži ekstradiciju Nikole Gruevskog, bivšeg premijera koji je pobjegao iz Makedonije da ne bi otišao na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog korupcije.

Mađarska opozicione stranke su pozvale Vladu da uhapsi i hitno izruči Gruevskog, iako traži azil u Mađarskoj.

Nacionalistička stranka "Jobik" i ljevičarske stranke "Dijalog" i "Demokratska koalicija su danas saopštile da Gruevskom treba uskratiti azil i izručiti ga Makedoniji.

Poslanik i predstavnik "Jobika" za štampu, Adam Mirkočki je za boravak Gruevskog u Mađarskoj rekao da je "skandal bez presedana" i da je Gruevski "kriminalac s potjernice", kao i da mu ne treba dati azil jer njegova zemlja, Makedonija, nije u ratu, niti njega progone iz vjerskih ili političkih razloga.

Ričard Barabas, predstavnik stranke "Dijalog" za štampu je rekao da je Gruevskom "mjesto iza rešetaka"

Mađarska novinska agencija MTI je danas prenijela da su vlasti te zemlje omogućile Gruevskom da podnese zahtjev za azil.

Imigraciona služba će sprovesti proceduru za azil u skladu s mađarskim i međunarodnim pravom, saopštila je kancelarije premijera.

Premijerova služba je dodala da je Mađarska u međunarodnim odnosima partner sadašnje vlade u Skoplju i da ne namjerava da se miješa u njena unutrašnja pitanja.

Kancelarija premijera Viktora Orbana, koji je ranije podržavao Gruevskog i njegovo protivljenje sporazumu Skoplja s Atinom o rješavanju spora Makedonije s Grčkom, dodala je da zahtjev za azil bivšeg mađarskog premijera smatra isključivo pravnim pitanjem.

Gruevski, kome je prošle godine sud oduzeo pasoš, pobjegao je u Mađarsku kako bi izbjegao izdržavanje kazne od dvije godine zatvora na koliko je osuđen zbog nezakonite nabavke skupocjenog blindiranog "mercedesa", dok je bio premijer.

Pred skopskim krivičnim sudom protiv Gruevskog se vode još četiri postupka zbog izborne malverzacije, korupcije i političkog nasilja, a Specijalno tužilaštvo vodi još nekoliko istraga.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније