Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Radio Slobodna Evropa, objavila B.B. ]

09. 11. 2018. 12:35 >> 12:17

U BIHAĆU OGORČENI

Voz sa migrantima blokiran, kriza se prebacuje na željezničare

Noćas u jedan sat iza ponoći oko 150 migranata je stiglo u Bihać vozom iz Sarajeva, ali kao i prije petnaestak dana blokirani su na željezničkoj stanici i nije im dozvoljen izlazak iz voza. Iz Željeznica BIH ogorčeni, jer nadležni prebacuju teret migrantske krize na njih.

Migranti svakodnevno pokušavaju da vozom stignu do Bihaća, ali policija ih obično iz voza zaustavi u Bosanskoj Otoci. Ovog puta grupa od 150 migranata bila je, kako kažu, velika kako bi ih zaustavili prije dolaska u Bihać.​

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) tokom noći je izmjestila sedam osoba iz voza. Riječ je o jednoj osobi sa invaliditetom i jednoj porodici.

U Željeznicama Federacije BiH kažu kako su ogorčeni, jer se migrantska kriza prebacuje na teret ovog preduzeća. Od centrale u Sarajevu tražili su da spriječi ulazak migranata u talgo vozove za Bihać. Međutim, to nikada nije urađeno.

"Dešava se isto kao prošli put. Mi ni sada nismo gasili lokomotivu kako bi ljudima bilo toplo. IOM je bio sinoć, podijelili smo i hranu i vodu. Šta će biti dalje ne znamo. Voz se ne može vratiti na način kako to policija želi", kazao je direktor direkcije Željeznica FBiH u Bihaću, Samir Alagić.

Željezničkim saobraćajem rukovode željeznički službenici, dodaje Alagić, što znači da neke procedure postoje.

"Da bi se ovaj voz pokrenuo, prvo moraju izaći svi putnici iz voza, naša tehnička služba mora izvršiti pregled kompozicije, voz se mora očistiti i tek nakon toga se može pokrenuti. Isti problem kao i prošli put i ovo nije u redu da se preko leđa željezničara rješava migrantska kriza. Mi smo stigmatizirani kao najveći krivci, a naši radnici koji su obavljaju svoje zadatake samo sinoć su vidjeli da prugom pješke je došlo između 100 i 150 migranata", ističe Alagić.

On navodi da migranti dolaze pješke sa svih strana, a taj broj koji dolazi vozom predstavlja se kao najveći problem.

"Samo želimo da radimo. Tražili smo od nadležnih institucija u Sarajevu da se blokira ulazak migranata, odnosno da se utvrdi da li mogu ili ne putovati u našem vozu. Nikada taj dogovor nismo dobili. Niko se nije uključio u rješavanje tog problema, a mi prema ljudima koji kupe kartu imamo ugovornu obavezu i mi smo ih dužni prevesti na određenu destinaciju", pojašnjava direktor direkcije Željeznica FBiH.

Aktivnosti policije na sprečavanju priliva novih migranata u Unsko-sanskom kantonu još uvijek su u toku, jer postojeći kapaciteti to ne dozvoljavaju i svaki novi priliv ugrozio bi sigurnosnu situaciju.

I u Sindikatu bihaćke direkcije Željeznica FBiH su ogorčeni, jer na ovaj način ne mogu raditi svoj posao.

"Mi kao sindikat, kao radnici i kao građani ovog grada smo ogorčeni na ovu situaciju, jer nama kao javnom preduzeću i kao radnicima koji samo želimo da radimo, je rad opstruiran od nadležnih institucija. Ko, kako, na koji način treba riješiti problem migranata - to je nepoznanica svakom u ovog gradu. Ono što znam je da Željeznica ne može riješiti taj problem i ne rješava se problem migranata trenutno u Bihaću. Problem migranata trebaju riješiti nadležne institucije BiH, Vijeća ministara", riječi su Muharema Čavkića iz Sindikata bihaćke područne jedinice Željeznica FBiH.

"Ono što nastojimo i što ćemo i dalje nastojati je da radimo svoj posao i učinimo sve kako bi obezbijedili siguran željeznički saobraćaj. Tražimo da konačno nadležne državne institucije riješe ovaj problem", dodaje Čavkić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније