Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: R.P. ]

09. 11. 2018. 13:15   >>  12:54 4

TUŽILAŠTVO BiH

Pritvor za osumnjičene za ratni zločin nad Hrvatima

Tužilaštvo BiH će, poslije ispitivanja, zatražiti od Suda BiH određivanje mjere pritvora za osam osoba, uhapšenih juče pod sumnjom da su na području Centralne Bosne počinili ratne zločne nad žrtvama hrvatske nacionanosti.

Pritvor će biti predložen zbog opasnosti, da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, i uticati na svjedoke i saučesnike, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su na području Viteza, Zenice i Sarajeva uhapsili osam osoba zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad žrtvama hrvatske nacionalnosti.

Na lokalitetu Križančevog Sela, Šafradina i Dubravice, 22. decembra 1993. godine ubijeno je najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a, koji su se prethodno predali, kao i dvoje civila, žene hrvatske nacionalnosti.

Osumnjičeni se terete i za pljačkanje i uništavanje imovine.

Tijela ubijenih su razmijenjena 40 dana poslije zločina, a na posmrtnim ostacima uočeni su tragovi zlostavljanja i odsijecanja dijelova tijela.

Neki od osumnjičenih se terete da su u svojstvu komandanata jedinica Armije BiH direktno učestvovali u zločinu, kao i da ništa nisu preduzeli da spriječe zločine i procesuiraju i kazne počinioce.

Taj ratni zločin predstavlja jedno od najvećih stradanja žrtava hrvatske nacionalnosti na području Viteza i okoline tokom rata u BiH.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније