Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

08. 11. 2018. 22:13   >>  21:55

NARODNO POZORIŠTE

Srpski glumci stupili u štrajk

Dio ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu stupio je večaras u štrajk. Ranije su već najavili da će danas u 19:45 sati da obustave rad na sat vremena. Na njihovom skupu pojavio se i ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević.

 

 

Vukosavljević je rekao povodom aktuelnih dešavanja u Narodnom pozorištu da Ministarstvo kulture i Vlada Srbije intenzivno razgovaraju, ali da još ne mogu da kažu koji je plan za rješenje problema.

Vukosavljević je istakao da Ministarstvo i premijerka Ana Brnabić, s velikom pažnjom prate stanje u Narodnom pozorištu i prave plan kako bi se donijela odluka koja je u najboljem interesu te ustanove kulture.

Upitan zašto odluka još nije donijeta kada su prošle tri sedmice od zahtjeva glumaca za smjenjivanje direktora Narodnog pozorišta Dejana Savića, srpski ministar je odgovorio da su "tri sedmice prekratak period da bi se povukli radikalni potezi".

Sindikat Drame Narodnog pozorišta u Beogradu (SINGLUS) održao je večeras jednočasovni štrajk upozorenja kao opomenu zbog neuvažavanja zahtjeva za smjenjivanje upravnika Dejana Savića.

Zaposleni su se okupili od 19.45 do 20.45 u foajeu Scene "Raša Plaović" i drugim prostorijama zgrade Narodnog pozorišta.

Zbog štrajka je 15 minuta kasnila predstava "Važno je zvati se Ernest" u režiji Nikole Zavišića, a glumci su to vrijeme proveli s publikom u foajeu kojoj su objašnjavali razloge štrajka.

Predsjednica sindikata "Singlus" Ivana Nenadović kazala je da bi sljedeći korak mogao da bude generalni štrajk i da će do toga doći ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

"Glumci ne žele da prestanu da igraju, generalni štrajk nikome nije u interesu, a naši sljedeći koraci zavisiće od odluka nadležnih. Polažemo nade u konstruktivni dijalog", kazala je Nenadović za agenciju Beta.

Glumci tog pozorišta nezadovolji su odlukom Savića da smijeni direktora Drame Željka Hubača, zbog čega je više od 30 glumaca Narodnog pozorišta potpisalo proglas zahtjevajući smjenjivanje Savića i preispitivanje razloga za njegovo smjenjivanje Hubača.

Pod sloganom "Nije umjetnički ćutati", dio ansambla održao je konferenciju na kojoj je objasnio da je smjenjivanje Hubača bilo "kap koja je prelila čašu", jer se u radu Narodnog pozorišta problemi dugo gomilaju, a ne rješavaju. Tada je zatražena ostavka Dejana Savića, koji je ansamblu odgovorio pismom u kojem tvrdi da "upravnik Narodnog ima pravo da sam bira saradnike" i da "o bahatosti ne može biti riječi".

Pošto je 6. novembra u 22 sata istekao rok koji mu je sindikat Narodnog pozorišta "Singlus" dao da podnese ostavku zbog, između ostalog, "nesavjesnog poslovanja kojim je na najgrublji način narušen ugled Narodnog pozorišta", Savić je samo poručio: "Ja ostavku podnositi neću, moj mandat je na raspolaganju Vladi Srbije".

Premijerka Srbije Ane Brnabić je tim povodom kazala da žali što mnogi obraćanjem njenoj Vladi žele da skinu odgovornost sa sebe. "Ne mislim samo na direktora Narodnog pozorišta, već i na Upravni odbor. Ne možete da kažete: 'Vlada me je postavila, Vlada neka me smijeni', kao što ni UO ne može da kaže: 'Mi ne možemo da riješimo ovu situaciju, pa neka ide nazad, neka je riješi Vlada' ", ocijenila je nedavno Brnabić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније