Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

08. 11. 2018. 21:17   >>  21:00 6

VUČIĆ PORUČIO

Nema dijaloga dok ne povuku protivpravne odluke

Nova runda dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine održana je u Briselu, gdje su se predsjednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, sastali s visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku politiku i bezbjednost Federikom Mogerini.

Vučić je večeras u Briselu izjavio da će razgovor s Prištinom biti nastavljen kada ona povuče svoje protivpravne odluke.

"Mi smo uvijek spremni da razgovaramo o kompromisima, ali ne sa nekim ko će da vas vara svakog dana. Niko od naših ljudi se ovdje neće pojaviti dok oni ne povuku svoje protivpravne odluke", rekao je Vučić.

Srbija neće primjenjivati protivpravne odluke Prištine, dodao je.

"Mi smo rekli da razumijemo šta vi iz Evrope radite protiv nas, mi nećemo sprovoditi njihove odluke, žalićemo se na svim mjestima. I kad donesu protivpravnu odluku, mi je nećemo primjenjivati, jer vam nećemo dati da zgazite naš narod i našu zemlju, na sjeveru Kosova i u cijelini", kazao je Vučić.

On je u izjavi za RTS kritikovao i ovonedjeljnu odluku Prištine o povećanju poreza na uvoz srpske robe i naveo da Priština mora da ispuni makar ono što su njeni zvaničnici potpisali.

"Morate da ispunite makar nešto što ste potpisali, ispunite makar ono što se potpisali prije 10 godina (CEFTA), pa onda i ono što ste potpisali prije 5 godina (Briselski sporazum)", dodao je predsjednik Srbije.

Upozorio je i na namjeru Prištine da formira vojsku i jedan garnizon uputi prema sjeveru, što je suprotno Briselskom sporazumu.

"Ono što se sjutra dešava je treća stvar – Evropljani pokušavaju da nas izbace iz energetske mreže za sjever Kosova, protivpravno. U nacrtu, predlogu energetskog spora bilo je jasno da mora da se formira ZSO a ona dvije mješovite kompanije na sjeveru koje bi bile prenosnik do albanskog operatera. Pošto nije formirana ZSO, krivicom Prištine, oni to sada nama hoće da otmu, da nam otmu pravo na struju, da izgubimo dalekovode ka Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori", rekao je Vučić.

Tači: Dijalog nemoguć uz agresivno ponašanje i ultimatume

Predsjednik Kosova Hapšim Tači je izjavio da je sastanak bo praćen "agresivnim ponašanjem srpske delegacije" i ocijenio da se dijalog ne može voditi ultimatumima, niti agresivnim glasom.

Kako javljaju prištinski mediji, Tači je rekao da je u interesu dvije zemlje da se postigne mirovni sporazum i da se definitivno Kosovu i Srbiji stvori prostor za evropsku perspektivu.

"U interesu je da cijela politička scena Kosova preduzme odgovornost za istorijski sporazum", kazao je Tači.

Ocijenio je da je "trenutak za novi zamah koji treba iskoristiti", istorijska mogućnost da dođe do priznanja Kosova.

"Imam svoje rezerve prema procesu, mala je mogućnost da dođe do sporazuma, ali treba da nastavimo da radimo. Diskurs Vučića je bio agresivan, dok smo mi imali pravičan i balansiran odnos za realnu mogućnost zamjene rezolucije (Savjeta bezbednosti UN) 1244", kazao je Tači.

Kosovski predsjednik je rekao da je stav Kosova jasan, da nema alternative dijalogu. Ostale alternative su populistički glasovi i incidenti.

"Beograd nema potrebe da se boji dijaloga. Kosovo će biti odgovorno i u dijalogu, ali i u svom djelovanju. Opšta klima nije dobra, ali sam siguran da je dijalog proces za postizanje sporazuma za koji vjerujem da će se postići", kazao je on.

Mogerini: Uzdržati se od riječi, akcija i mjera suprotnih normalizaciji

"Evropska unija očekuje da Srbija i Kosovo brzo ispune svoje obaveze prema dijalogu, imajući u vidu direktnu povezanost sveobuhvatne normalizacije odnosa među njima, i konkretnih izgleda njihovih aspiracija prema EU", saopštila je Služba visoke predstavnice EU za vanjsku i politiku bezbjednosti Federike Mogerini.

"U svojim razgovorima s dvojicom predsjednika, Federika Mogerini je naglasila potrebu Kosova i Srbi da obezbijede uslove za dijalog i da se uzdrže od riječi, akcija i mjera suprotnih duhu normalizacije", piše u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније