Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

08. 11. 2018. 20:51   >>  20:27 2

NAKON PORAZA

Raspala se opoziciona koalicija protiv Dodika

Koalicija protivnika novoizabranog srpskog člana BiH Predsjedništva Milorada Dodika, okupljena u Savez za promjene, koji je predvodila Srpska demokratska stranka (SDS), raspala se nakon izbornog poraza. Više regionalnih čelnika ove stranke odlučilo je da okrene leđa šefu te stranke Vukoti Govedarici i najavilo saradnju sa Dodikom, a koaliciju je napustio i Narodni demokratski pokret (NDP), objavili su štampani mediji u BiH.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić, potvrdio je da je ta stranka i službeno napustila Savez za promjene, koji uz SDS čini i Partija demokratskog progresa (PDP) odlazećeg srpskog člana BiH Predsjedništva Mladena Ivanića.

Čavić: Izgubili smo izbore i to je pošteno

"Više nismo dio Saveza za promjene. To više ne postoji. Izgubili smo izbore i to je pošteno", rekao je Čavić. Potvrdio je da će prihvatiti poziv i razgovarati sa predsjednikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata Miloradom Dodikom, o uspostavljanju vlasti i skupštinske većine u Republici Srpskoj.

Istovremeno, unutar Srpske demokratske stranke, koju vodi slabo uticajni Vukota Govedarica, događa se raskol. Trojica uticajnijih regionalnih članova, u Bijeljini Mićo Mićić, Doboju Obren Petrović i Sokolcu Milovan Bjelica, zatražili su da se glasa o povjerenju predsjedniku stranke. Takođe zahtjevaju da predstavnici stranke razgovaraju sa Dodikom o zajedničkom učešći u vlasti. Dodik je ranije rekao da eventualni dogovor sa SDS-om podrazumijeva da na čelu stranke neće biti Govedarica.

Vučić poziva na primirje

Održana je i sjednica Regionalnog odbora SDS-a Sarajevsko-romanijskog regiona, na kojoj je zatraženo održavanje vanredne skupštine SDS-a.

"Tražimo skupštinu SDS-a i vanredne izbore, zbog lošeg izbornog rezultata, ali i loših odnosa unutar stranke. Stav odbora je da SDS treba da uđe u pregovore sa svim relevantnim političkim strankama na nivou Republike Srpske i BiH, a da te pregovore trebaju voditi na temelju platforme SDS-a", rekao je Bjelica. Govedarica se protivi političkom savezu s Dodikovim SNSD-om.

Prema navodima medija u Republici Srpskoj, na političko primirje između ključnih srpskih stranaka u Republici Srpskoj, SNSD-a i SDS-a pozvao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je na razgovore o toj inicijativi u Beograd pozivao više visokih predstavnika SDS-a.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније