Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

04. 11. 2018. 22:33   >>  22:36 34

ZAHTIJEVA OSUDU

Kosovo traži intervenciju Brisela zbog Srbije

Ministarstvo vanjskih poslova Kosova odbacilo je vijest da su države Dominika i Grenada povukle priznanje nezavisnosti Kosova.

Ministarstvo je zatražilo od Evropske unije da osudi ponašanje Srbije koje je, kako se navodi, suprotno obavezi za regionalnu saradnju i volji za punu normalizaciju odnosa dve zemlje.

U saopštenju Ministarstvo vanjskih poslova Kosova ocijenilo je kao neprihvatljivo "destruktivno ponašanje i dvostruke standarde" koje Srbija koristi u međunarodnim odnosima prema zemljama, koje su priznale ili nijesu priznale nezavisnost Kosova, "koristeći, zloupotrebljavajući i manipulišući sa dijalogom o normalizaciji odnosa između dvije države sa prvenstvenim ciljem da izvrši diplomatsku agresiju protiv suvereniteta i međunarodnog ugleda Kosova".

Navodi se da je Kosovo ušlo u dijalog sa "susjednom zemljom Srbijom uz posredstvo EU i punu podršku SAD i drugih savezničkih i partnerskih država" uz dobru volju i puno povjerenje za poboljšanje odnosa između dvije zemlje i dva naroda putem postizanja pravno obavezujućeg sporazuma koji treba da bude okončan međusobnim priznanjem između dvije zemlje i punopravnim članstvom Kosova u OUN.

"Za Republiku Kosovo dijalog uz dobru volju i povjerenje je bio i ostaje jedini način rješavanja problema, izgradnju povjerenja između dvije zemlje i dva naroda, promociju dugoročnog mira, jačanje regionalne stabilnosti i povećanje prosperiteta za sve narode, ali on ne treba da se pretvori u zlonamjeran instrument, destruktivno sredstvo i metodu manipulacije od strane susjedne zemlje zarad nanošenja štete imidžu nove države u međunarodnim odnosima i paralelno sa tim dovođenja u opasnost nacionalnih interesa države i državljana Kosova", navodi se u saopštenju.

Kosovsko Ministarstvo vanjskih poslova smatra da takvo ponašanje lidera susjedne zemlje izgleda ima za cilj da doved u pitanje pozitivno regionalno raspoloženje, kako bi se dalo prostora geopolitičkim djelovanjima koje pokreću suprotna raspoloženja u odnosu na volju regiona za integraciju u EU i NATO, učlanjenje Kosova u INTERPOL i liberalizaciju viza za građane Kosova.

"Ministarstvo vanjskih poslova Kosova poziva predstavnike EU da, kao posrednici u dijalogu, SAD koje u potpunosti podržavaju (dijalog) i savezničke i partnerske zemlje, odmah reaguju i skrenu pažnju Srbiji protiv takvih ponašanja i djelovanja, koja su u potpunoj suprotnosti sa izraženom obavezom za regionalnu saradnju i izraženu volju za punu normalizaciju odnosa između dvije zemlje", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари34

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније