Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: R.P. ]

02. 11. 2018. 14:22 >> 13:59

SJEVERNA MAKEDONIJA

Vlada usvojila nacrt ustavnih amandmana

Vlada Makedonije usvojila je nacrt ustavnih amandmana kojima se ime države mijenja u "Sjeverna Makedonija" i "pojačavaju garancije makedonskog identiteta i državnosti".

Sada slijedi postupak razmatranja amadmana, koji traje 30 dana, nakon čega će Vlada utvrditi amandmane, poslije čega slijedi još 30 dana za novu, finalnu sjednicu Sobranja, rekao je Zaev.

"Usvojena su četiri ustavna amadmana u skladu sa Dogovorom sa Grčkom koji su jednostavni, ne sadrže ništa sporno i u saglasnosti su sa međunarodnim standardima. Zato zaslužuju podršku svih poslanika u ime integracije u EU i NATO", rekao je premijer Zoran Zaev na konferenciji za novinare.

Premijer je rekao da su predlozi osam opzicionih poslanika, koji su sa vladajućom većinom glasali za početak ustavnih izmjena, takođe prihvaćeni: da se pojača "garancija identiteta" i da se naziv države promjeni tako da, kada Skupština Grčke ratifikuje Dogovor iz Prespe, ratifukje i protokol o pristupu Makedonije u NATO.

Dodao je da je "on-lajn (u kontaktu) sa Grčkom, sa kojom se stalno konsultuje, ne obavezujuće, već prijateljski", i da "oni imaju razumjevanja".

Zaev je rekao da se prvi amandman odnosi na to da se naziv "Republika Makedonija" promjeni svuda u Ustavu u novi naziv, sem u Članu 36. koji kao istorijski osvrt govori o antifašističkoj borbi u kojoj je nastala Makedonija.

Drugim amadmanom će, po njegovim riječima, u Preambuli Ustava termin "Odluke ASNOM-a" biti zamijenjen "Proglasom ASNOMA-a" i biće dodat "Ohridski okvirni dogovor".

Premijer je objasnio da se sada u Ustavu Makedonije spominju odluke ASNOMA-a u kojima je i jedna rečenica u kojoj se poziva na ujedinjavanje sa Makedoncima iz Grčke i Bugarske, i da će zato umjesto "odluke" pisati "Proglas" ASNOM-a u kojem nema tog poziva.

Ta odluka ASNOM-a "nije u saglasnosti sa novim pricipima građenja prijateljstva sa susjedima, pa se zato to u Preambuli mijenja", rekao je Zaev, obrazlažući drugi amadman za ustavne izmjene u skladu sa Dogovoru sa Grčkom.

U vezi sa "Ohridskim dogovorom" kojim je 2001. prekinut unutrašnji konflikt, premijer je ponovio da je taj dogovor "konstitutivni dio Ustava i da se sada samo dodaju formulacije u Preambulu". "To je fer prema svim manjim zajednicama", rekao je Zaev.

Kako je rekao, trećim amadmanom samo se dodaje jedan stav u Ustavu - da Republika poštuje suverenitet, teritorijani integritet i političku nezavisnost susjednih država, što, istakao je, daje snažnije garancije trajnosti i nepovredivosti granice sa Grčkom, iako se odnosi na sve susjede.

U četvrtom amandmanu, pored potvrđivanja "makedonskog identiteta", naveo je da je "na evropski način" preformulisan dio da Republika štiti prava i interese svojih državljana koji žive ili borave u inostranstvu i unaprjeđuje njihove veze sa otadžbinom.

Zaev je istakao, da mu je važno da je za proces evrointegracije, prvi put obezbđena dvotrećinska većina za izmjenu Ustava u skadu s Dogovorom sa Grčkom, koji otvara vrata Makedoniji u EU i NATO, i apelovao i na opozicione poslanike da se priključe tom procesu.

"Svi znamo da ne postoji mogućnost za bolji dogovor, niti za drugi dogovor. Dogovor je pošten, pravedan i sa jednakim dobicima za obje strane. Konačno, otvara vrata EU i NATO-u, a sve, bar parlamentarne partije su za EU i NATO", rekao je premijer.

Konačnu odluku će, rekao je, poslanici donijeti samostalno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније