Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Index.hr, objavila B.B. ]

02. 11. 2018. 10:23   >>  10:05 4

ZAVRŠENA ISTRAGA U HAGU

Ostalo nepoznato odakle Praljku otrov

Istraga o smrti hrvatskog generala Slobodana Praljka, osuđenog za ratne zločine u Bosni i Hercegovini devedesetih godina, konačno je zatvorena, ali ona nije pokazala na koji način i u kom trenutku je Praljak dobio kalij-cijanid kojim se otrovao u sudnici Haškog tribunala.

Nekoliko sekundi nakon što je Haški sud izrekao presudu protiv njega za zločine protiv čovječnosti, u periodu između 1992. i 1995, Praljak je oduzeo sebi život u sudnici Tribunala za bivšu Jugoslaviju, popivši otrov.

Nakon nezapamćenog incidenta u sudnici Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, sud je istragu o Praljkovom samoubistvu prepustio holandskom tužilaštvu.

Nakon Praljkova samoubistva nastala je sumnja da su izvršena dva kaznena djela.

Prvo se odnosi na činjenicu da je cijanid, kojim se Praljak ubio, prema tamošnjem Zakonu o ljekovima zabranjena supstanca.

Druga sumnja se odnosila na to da je Praljak dobio pomoć od drugih prilikom pripreme samoubistva.

Između ostalog, pregledani su snimci sa nadzorne kamere, saslušani su razni svjedoci i pregledane prostorije u kojima je Praljak boravio, kao i dokumenti i nosači podataka. Međutim, nisu pronađeni pokazatelji koji bi pojasnili na koji način i gdje je Praljak došao do otrova.

Na snimcima nadzorne kamere nije primijećeno ništa.

Praljak je prije suđenja proveo kratko vrijeme u dvije prostorije bez videonadzora, ali ni u njima nije pronađeno ništa značajno.

Na temelju izjava svjedoka može se zaključiti da je Praljak već duže vrijeme razmišljao o samoubistvu.

Tako je Praljak, na primjer, dao da se njegove stvari upakuju kako bi se otpremile u Hrvatsku i u raznim se prilikama opraštao od određenih osoba.

Nakon njegove smrti pronađeno je oproštajno pismo u kome je Praljak napisao svojoj porodici da je još davno donio odluku da okonča svoj život, u slučaju da bude proglašen krivim.

"Ne može se isključiti da je Praljak već dugo vremena posjedovao taj otrov. Kalij-cijanid se može čuvati u suvom obliku i već je neznatna količina tog otrova smrtonosna. Kada se gleda s te strane nije ni čudno da su unos i čuvanje te tvari ostali neprimijećeni", navodi tužiteljstvo.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније