Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: R.P. ]

01. 11. 2018. 18:58 >> 18:35

PREMIJER ČEŠKE

EU mora imati jasnu strategiju za Zapadni Balkan

Češki premijer Andrej Babiš upozorio je da Evropa što prije mora da definiše prostor u kome brani svoje vrijednosti, a u njemu i jasnu strategiju za Zapadni Balkan, kako uticaj ne bi preuzele druge svjetske sile čiji interesi nijesu isti.

"Potrebna nam je jasna strategija za Zapadni Balkan. Zato što, ako je ne budemo imali, Zapadni Balkan će biti pod uticajem drugih svjetskih sila koje imaju druge interese, različite od naših", kazao je Babiš.

Češki premijer je na konferenciji "Naša bezbjednost se ne podrazumijeva sama po sebi", koja se održava u Pragu, podsjetio da je Češka šesta najbezbjednija zemlja u svijetu, a Evropa dugoročno najbezbjedniji region, ali da EU mora da osmisli strategiju da to tako i ostane.

"Moramo da definišemo prostor u kome ćemo braniti naš evropski kontinent. Potrebno nam je prije svega da govorimo više o Šengenu a manje o euru. Potrebno nam je da ubrzano uzmemo u šengen Hrvatsku, Bugarsku i Rumuniju", rekao je Babiš na konferenciji o bezbjednosti Češke u okviru proslava stogodišnjice nastanka Čehoslovačke.

Kao glavni izazov češki premijer naveo je borbu protiv terorizma i protiv krijumčara.

"Krijumčari ljudi, droge, oružja i nafte tokom 2016. godine zaradili su 5,7 milijardi eura. Oni danas određuju ko će doći u Evropu, ilegalni migranti koji za svaki put plaćaju 3.000 do 5.000 dolara. Mi jasno kažemo da svako ko dolazi u Češku da radi,dolazi sa radnom dozvolom. I to bi tako trebalo da bude i svugdje u Evropi", kazao je Babiš.

Premijer je pohvalio evropsku agenciju Fronteks, ali je konstatovao da je možda došlo vrijeme da se mijenjaju nadležnosti i da Evropa dobije mogućnost da štiti granice i interveniše van svoje teritorije, uz potrebu dogovora u oblasti migracije sa državama Sjeverne Afrike, kao što je migracijski talas na istočnom Mediteranu zaustavio dogovor EU sa Turskom.

Andrej Babiš odbio je na konferenciji sve češće zahtjeve, nakon pogibije nekoliko čeških vojnika u terorističkom napadu u Avganistanu ove jeseni, da se češki vojnici povuku i vrate u domovinu, jer ginu u misiji koja počinje da liči na močvaru Vijetnama u kojoj su se u prošlom veku zaglibile SAD.

"Kao i ja primjetili ste glasove da treba da odemo iz Avganistana. Rado bih ovdje ponovio: sigurno se nećemo povlačiti. Nećemo se predati. Nećemo otići. Naši vojnici će se i dalje boriti protiv terorista tamo gdje je potrebno", poručio je Babiš.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније