Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

25. 10. 2018. 19:59 >> 19:39
2

STOLTENBERG ZAEVU

"NATO srećan zbog Makedonije"

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je danas odluku makedonskih poslanika od 19. oktobra o otpočinjanju izmjena Ustava radi sprovođenja sporazuma s Grčkom o rješavanju međusobnog spora, i istakao da su u NATO "srećni što Makedonija produžava naprijed".

U telefonskom razgovoru s premijerom Zoranom Zaevom, Stoltenberg je kao "hrabru, veliku i državničku" ocijenio odluku poslanika o otpočinjanja procesa izmjene Ustava, na osnovu čega će, između ostalog, novi naziv države biti "Sjeverna Makedonija".

Izmjena Ustava Makedonije je uslov Grčke da odobri prijem Makedonije u NATO.

Generalni sekretar NATO je, kako je saopštila vlada u skoplju, "izrekao komplimente, podršku i čestititku za uspjeh u daljem sporovođenju Dogovora iz Prespe" o rješavanju spora Atine sa Skopljem o pravu Makedonije na taj naziv.

Stoltenberg je dodao da "čestita uspješno završene pristupne razgovore za članstvo (Makedonije) u Alijansi, održane 18. i 19. oktobra u Briselu" i poručio da NATO "ostaje fokusiran na završavanje procesa integracije Makedonije u taj savez".

Zaev je istakao da je odluka Sobranja "jak impuls Republici Makedoniji da snažno produži naprijed", i da će "ohrabrivanje, podrška i prijateljstvo koje pružaju NATO saveznici, pozitivno uticati da se poveća većina koja podržava primjenu Dogovora iz Prespe".

Premijer Makedonije je Stoltenberga obavijestio da se očekuje da se taj proces završi u januaru iduće, 2019. godine, nakon čega će negova zemlja, kako je istakao, moći da zauzme "zasluženo mjesto u NATO".

Zavev je dodao da se uporedo sprovode reforme i da institucije Makdonije imaju kapacitet da ispune sve obaveze koje dolaze s punopravnim članstvom u Alijansi.

Predlog Vlade Makedonije za početak promjene Ustava radi sprovođenja Dogovora sa Grčkom, uz promjenu naziva države u "Sjeverna Makedonija" prihvaćen je prošlog petka 19. oktobra, neophodnom dvotrećinskom većinom od 80 glasova, zahvaljući glasovima osam poslanika opozicione koalicije koju predvodi VMRO DPMNE.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније