Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, objavila B.B. ]

23. 10. 2018. 20:16 >> 19:53
6

IVANOV PORUČIO

Poslanici iznevjerili volju naroda

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov optužio je danas poslanike koji su glasali za početak izmjena Ustava u skladu sa dogovorom o rješavanju spora sa Grčkom, da su postupili protiv volje naroda, koji je taj dogovor, kako je ocijenio, "nedvosmisleno odbacio".

"U skoro svim odlučujućim trenucima u našoj istoriji narod je donosio mudru odluku. Tako je bilo i ovog puta. Na referendumu 30. septembra narod se neglasanjem jasno izjasnio protiv ishitrenih, nametnutih i štetnih rješenja donijetih bez prethodno postignutog konsenzusa. Parlament je to morao da uzme u obzir, ali je većina poslanika postupila suprotno volji naroda", naveo je Ivanov.

Poslanici Sobranja su u petak, na predlog vlade Zorana Zaeva, dvotrećinskom većinom odlučili da počne proces izmjene Ustava radi sprovođenja sporazuma s Grčkom o promjeni naziva države u "Sjeverna Makedonija", što je grčki uslov da deblokira evro-atlantsku integraciju Makedonije.

U čestitci povodom 23. oktobra, Dana revolucionarne borbe, Ivanov je ocijenio da je 80 poslanika koji su glasali "Za" trebalo da uzmu u obzir da je narod odbacio dogovor s Grčkom.

Istakao je da je potrebna hrabrost da se istraje u ostvarivanju prava na samopredjeljenje i očuvanje suvereniteta i nezavisnosti države.

"Narod uvijek slavi hrabre, a istorija prezire plašljive i potkupljive. Bez poštovanja prošlosti, bez svog identiteta i samosvijesti, niti ima prosperitetne sadašnjosti, niti će biti bolje budućnosti", rekao je Ivanov.

On je ukazao da je današnja realnost ishod "sna nekoliko hrabrih Makedonaca", koji su prije 125 godina formirali "Makedonski revolucionarni komitet", koji je "narodu dao nadu da sopstvenim snagama može da bude svoj na svom".

"Zato je obaveza naše generacije da ne dozvolimo da naša sloboda i nezavisna Republika Makdonija budu obezličene", istakao je makedonski predsjednik Ivanov.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније