Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta,I.Š. ]

23. 10. 2018. 08:19 >> 07:57

CENTRALNI KOMITET

Smjene i isključenja u VMRO DPMNE

Centralni komitet VMRO DPMNE, opozicione stranke u Makedoniji smijenio je potpredsjednika stranke Mitka Jančeva i člana Izvršnog komiteta Kostadina Bogdanova i isključio nekadašnje visoke funcionere Sašu Mijalkova i Nikolu Todorova.

 

 

 

Razlog za takav potez je, prema riječima potpredsjednika stranke Aleksandra Nikoloskog, njihova "snažna saradnja sa (makedonskim premijerom i liderom SDSM Zoranom Zaevom i organizovanje grupe za pritiske, ucjene, prijetnje i potkupljivanje poslanika VMRO DPMNE i koalacije 'Za bolju Makedoniju' da bi glasali ustavne izmjene".

"Zbog djelovanja protiv interesa VMRO DPMNE, ali i Makedonije, Jančev i Bogdanov su razriješeni stranačkih funcija, a za Mijalkova i Todorova je od matičnih opštinskih komiteta zatraženo da povedu disciplinski postupak i da ih isključe iz stranke", rekao je Nikoloski novinarima oko ponoći u ponedjeljak, nakon četvoročasovne sjednice Centralnog komiteta.

Kako je istakao Nikoloski,"VMRO DPMNE, na sreću, ima snažne mehanizme da se pročisiti, isčisti i da jasno korača naprijed".

"VMRO DPMNE završava sa hipotekama iz prošlosti, doživljava svoju katarzu i produžava naprijed snažno, reformisano i jedinstveno... danas korača naprijed svjesna izazova koji dolaze", rekao je potpredsjednik stranke i istakao da je Centralni komoteta dao punu podršku predsjedniku Hristijanu Mickoskom.

Nikoloski je zatražio od i državnog tužilaštva da istraži navode o pritscima, prijetnjama, ucjenama i potkupljivanjun poslanika opzicije, a Centralni komitet je od osam poslanika koji su mandat dobili na listi kolicije "Za bolju Makedoniju" a glasali su za početak ustavnih promjena, zatražio da "odmah podnesu ostavke, jer rade protiv volje građana".

U medijima su juče objavljene informacije o navodnim podjelama u stranci, kao i da pristalice nekadašnjeg šefa državne bezbjednosti Saše Mijalkova namjeravaju da smijene Mickoskog sa funkcije predsjednika VMRO DPMNE.

Smijenjeni potpredsjednik VMRO DPMNE i gradonačelnik Kavadaraca Mitko Jančev je jedan od rijetkih funcionera koji je izašao na referendum 30. septebra i glasao protiv Dogovora, kao i bivši ministar za zdravlje i dugogodišnji visoki stranački funkcioner Nikola Todorov.

Smijenjeni član Izvršnog odbora VMRO DPMNE Kostadin Bogdanov, koji dolazi iz reda takozvanih reformatora je pred referedum javno podržavao Dogovor sa Grčkom i članstvo Makdonije u EU i NATO.

Poslije septembarskog refereduma je sa mjesta zamjenika genralnog sekretara VMRO DPMNE smijenjen još jedan "reformator" Slobodan Bogoevski, koji se zalagao da članovi i simpatizeri stranke izađu na referendum i glasaju "protiv".

U petak kasno uveče Izvršni komitet VMRO DPMNE je na vanrednoj sjednici, na predlog predsjednika stranke Hristijana Mickoskog, isključio sedam poslanika koji su glasali za predlog Vlade Makedonije za pristupanje ustavnim izmjenama u skladu sa Dogovorom sa Grčkom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније