Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

22. 10. 2018. 20:07 >> 19:44
2

MOSKVA O MAKEDONIJI

"Ucjene, prijetnje, kupovina i uticaj SAD-a"

Rusko ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je početak procedure za promjenu ustava u makedonskom parlamentu uz ocjenu da je neophodna većina obezbijeđena ucjenama, prijetnama i kupovinom opozicionih poslanika.

Rusko ministarstvo je navelo da je glasanje za početak procedure za promjenu imena što će Makedoniji omogućiti ulazak u NATO, "otvoreno kršenje svih normi", i zakonskih i moralnih.

"Poslanici su bili zaključani u kancelarije, oduzeti su im bili mobilni telefoni, očigledno u duhu evropske demokratske prakse. Vrijedi primijetiti da je ambasador SAD bio u zgradi parlamenta sve do kraja sjednice, što ne ostavlja sumnju koje je rukovodio procesom", navodi se u saopštenju.

"Osam glasova, koliko je falilo do kvalifikovane većine, obezbijeđeno je ucjenama, prijetnjama i potkupljivanjem opozicionih poslanika", navelo je rusko ministarstvo.

Rusko ministarstvo je navelo da se "takve prljave mainipulacije" ne mogu smatrati ispoljavanjem volje poslanika, pri čemu je, kako se navodi, "grubo ignorisano" mišljenje dvije trećine Makedonaca koji su na referendumu "odbili da podrže dogovor iz Prespe".

Rješenje spora Atine i Skoplja treba da bude pravno zasnovanao na širokoj podršci naroda i bez podjele društva, kaže rusko ministarstvo.

Lider opozicionog VMRO DPMNE Hristijan Mickoski izjavio je u petak poslije glasanja u Sobranju da je iz partije isključeno sedam poslanika koji su u makedonskom parlamentu glasali za početak ustavnih promjena kojim se ime države mijenja u "Sjeverna Makedonija".

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније