Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

21. 10. 2018. 11:37 >> 11:16

U POLJSKOJ

Izbori test za nacionaliste na vlasti

Poljaci danas izlaze na lokalne izbore, koji će biti ključni test za kontroverznu vladajuću nacionalističku Stranku pravde i razvoja (PiS), uoči evropskih i parlamentarnih izbora sljedeće godine. PiS je još od uvjerljive pobjede na izborima 2015. godine, u sukobu sa Evropskom unijom, zbog niza pravosudnih reformi, za koje kritičari tvrde da su prijetnja demokratiji.

Iz vladajuće stranke, međutim poručuju da su te reforme usmjerene na borbu protiv korupcije i na reformu pravosuđa, koje još uvijek, kako tvrde, pod uticajem struktura iz komunističkih vremena.

"Izbori su test za glavne stranke u velikim gradovima i regionalnim skuptina, a uoči evropskih izbora u maju i parlamentarnih izbora u zemlji sljedeće godine", kazao je politički analitičar iz Poljske akademije nauka Stanislav Mocek,

PiS može očekivati dobar rezultat

Na talasu popularnosti, kome najviše doprinose snažan privredni rast i izdašna socijalna davanja, PiS može očekivati dobar rezultat u regionalnim skupštinama, ali nije za očekivati da će u njima i dominirati.

PiS-ovi glasači svoju stranku, a pogotovo njenog predsjednika Jaroslava Kačinjskog, vide kao odvažnog čuvara nacionalnih interesa.

Iako Poljska pod PiS-om, privredno dobro stoji, Brisel ne krije nezadovoljstvo poljskim konzervativcima. Reforme u oblasti pravosuđa nisu samo razljutile EU, već su pokrenule niz kritika i osuda u zemlji, a najglasniji kritičari tvrde da su protivustavne i da su najveća prijetnja demokratiji od pada komunizma.

Ankete pokazuju da PiS ima šansu da pobijedi u gradovima u dva kruga glasanja, danas i 4.novembra, ali da ona nije prevelika. Opozicija optužuje PiS da sije strah među građanima, tvrdnjama da će upravo opozicija u zemlju pustiti migrante i izbjeglice.

U seoskim sredinama, PiS pokušava da preuzme primat od Poljske seljačke stranke, koja vlada ruralnim područjima već decenijama.Stručnjaci vjeruju da Kačinjski može da računa na podršku moćne Katoličke crkve, kako bi se tradicionalni birači iz ruralnih sredina ubijedili da glas daju PiS-u.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније