Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta; M.M ]

20. 10. 2018. 08:54 >> 08:35

VMRO DPMNE

Isključuju poslanike koji su glasali za ustavne promjene

Lider opozicionog VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski izjavio je da je sinoć iz partije isključeno sedam poslanika koji su u makedonskom parlamentu glasali za početak ustavnih promjena kojim se mijenja ime države u Sjeverna Makedonija.

“Na moj predlog Izvršni komitet je jednoglasno prihvatio da poslanici koji su glasali za ustavne promjene budu isključeni iz partije”, rekao je Mickoski na konferenciji za novinare nakon vanredne sjednice najvišeg organa stranke.

Grupa od sedam poslanika VMRO-DPMNE i jedan poslanik koalicionog partnera Socijalističke partije Makedonije glasali su u parlamentu za odluku da počne proces za promjene Ustava u skladu sa Dogovorom s Grčkom.

“Ovih sedmoro koji su postupili suprotno od volje građana, razočarali su mene i partiju i sa tim će morati da žive. Niti ih shvatam, niti mogu da ih razumijem”, rekao je Mickoski i pročitao imena isključenih posalnika.

Premijer Makedonije Zoran Zaev je zahvalio svakom od 80 podslanika koji su glasali za odluku o početku procesa ustavnih izmjena i posebno grupi od osam poslanika opozicionoe koalicije koju predvodi VMRO-DPMNE, koji su omogućili potrebnu dvotrećinsku većinu, “što su se stavili iznad partijskog interesa i pored pritisaka rukovostva”.

Skupština Makedonije sinoć je dvotrećinskom većinom od 80 glasova, zahvaljujući grupi od osam poslanika koalicije VMRO-DPMNE, u dva odvojena glasanja usvojila odluku o pristupanju ustavnim izmjenama u skladu sa Dogovorom sa Grčkom.

Sinoćnjim glasanjem završena je prva od ukupno tri faze u postupku za izmjenu Ustava Makedonije.

U drugoj fazi treba da se ozvaniči predlog amandmana i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika.

Treća faza je usvajanje amandmana za šta je neophodna dvotrećinska većina odnosno podrška najmanje 80 poslanika.

Predlog Vlade odnosi se na četiri suštinske promjene: dodavanje pridjeva Sjeverna u imenu Republike Makedonije u cijelom tekstu Ustava, izmjene u Preambuli gdje se pri navođenju državotvornih tradicija potencira Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) i navode se sve odluke koje su tamo donesene, garancija o nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, kao i briga o dijaspori i Makedoncima u inostranstvu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније