Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

09. 08. 2013. 15:45 >> 15:45

VUČIĆ TRAŽI

Hitno riješiti napad na Draškovića

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne želi da se miješa u rad pravosuđa, ali je od pravosudnih institucija zatražio da "hitno rasvijetle" pokušaj ubistva predsjednika SPO Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine.

"Nikada nisam komentarisao rad pravosuđa u konkretnim predmetima. Pogotovo to nisam činio kao potpredsjednik Vlade. Ni sada ne želim da govorim o sudijama i tužiocima i njihovom radu u konkretnom slučaju. Ipak, da li danas znamo ko je pucao u Vuka Draškovića, ko je pomagao onima koji su to neposredno učinili? Danas, 13 godina poslije nesumnjivog zločina u Budvi. Mislim da ne", naveo je Vučić, a prenosi RTS.

U pisanoj izjavi prvog potpredsjednika Vlade dodaje se da "država, kao organizovana društvena zajednica ima pravo, koje je i njena dužnost, da počinioce krivičnih djela kažnjava".

"Mi nijesmo bili dovoljno organizovani kao država i pravosudni sistem da otkrijemo ko je počinio ovaj zločin. Time smo praštali ovaj zločin. Ovakvi zločini se ne praštaju. Mogu da mislim o Vuku Draškoviću šta hoću, ali niko nema pravo da ubija ljude, ili to pokuša da učini, ili im pomaže u tome, a da za to ne odgovara", naveo je Vučić.

Prema njegovim riječima, zločin zaslužuje efikasnu pravdu.

"Onaj ko zaslužuje kaznu, ne treba na nju da čeka 30 godina. Da li je neko kriv ili ne, koliko i na koji način treba da bude kažnjen, o tome odlučuju sudije. Ja im se u posao ne miješam. Ipak, prije 13 godina pucano je u čovjeka. Svi zločinci nijesu privedeni pravdi. Ko je sve pokušao da ubije čovjeka mora da se sazna brzo. Pravda je pravda kada je efikasna. U razvijenim zemljama konačna presuda za ovakav zločin dobija se nakon godinu dana", dodao je Vučić.

Vučić je ocijenio da tome i domaće pravosuđe mora da teži, jer borba protiv kriminala ima efekat samo ako je otkrivanje i kažnjavanje krivičnih djela brzo.

"Tražim da organi srpskog pravosuđa hitno rasvijetle ovaj težak zločin. Naša poruka Srbiji, njenim građanima, ali i celom svijetu mora da bude jasna i nedvosmislena - zločin se ne isplati, a počinioci zločina, u skladu sa zakonom, moraju biti kažnjeni", naveo je Vučić.

Apelacioni sud saopštio je juče da je ukinuo presudu kojom je troje bivših čelnika Državne bezbednosti osuđeno za pomaganje u atentatu na Draškovića u Budvi 2000. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније