Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

16. 10. 2018. 08:46 >> 08:25
12

IRINEJ SAOPŠTIO

"SPC nije za zamrznuti konflikt na Kosovu"

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izjavio je da se SPC ne zalaže za "zamrznuti" konflikt na Kosovu, ali je i dodao da SPC nije "ni za priznavanje svršenog čina postignutog nepravdom, agresijom, nasiljem, zločinima".

 

Irinej je za "Večernje novosti" ocijenio da po pitanju Kosova "ne treba ići na brza ili provizorna rješenja".

"Ne možemo i ne smijemo dati ono što je vjekovima naše, a što nikada u istoriji nije pripadalo albanskoj državi, bez obzira na to što je oteto i sada pod stranom okupacijom. To je jednodušni stav našeg Arhijerejskog sabora i velike većine naših vjernika", kazao je patrijarh.

Komentarišući odluku Vaseljenske patrijaršije da će početi proces priznavanja autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, Irinej je rekao da je stav SPC da treba potpuno i neizostavno poštovati vjekovni crkveni poredak i svete kanone, što kako je naveo, "naša majka crkva u Carigradu, nažalost, po mišljenju ogromne većine episkopa i teologa SPC, sada ne čini".

"Mi smo za jedinstvo Crkve, slogu, odgovornost, vjernost kanonskom poretku, a protiv svega što dijeli i vodi u opasnost raskola", rekao je Irinej.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније