Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Mina [ Objavio: O.Z. ]

14. 10. 2018. 16:45 >> 16:24
1

MOGERINI ISTAKLA

Sporazum iz Prespe prilika koja se možda neće ponoviti

Sporazum iz Prespe jedinstvena je prilika za pomirenje i razrješenje dvije decenije dugog spora između Skoplja i Atine, poručila je visoka komesarka Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbijednost Federika Mogerini.

Ona je, u intervjuu makedonskoj agenciji MIA, kazala da je pozicija EU jasna i da u potpunosti podržavaju postignuti sporazum, prenosi Tanjug.

"To je jedinstvena prilika za pomirenje na Zapadnom Balkanu, a koja se možda više neće ponoviti. Nadam se da će sve strane shvatiti značaj trenutka i osigurati budućnost zemlje u okviru EU, budućnost kakvoj se cijela nacija godinama nada da će postati stvarnost", rekla je Mogerini.

Ona je navela da su Atina i Skoplje pokazali političku hrabrost, liderstvo, odgovornost
„Oni su radili teško da bi se premostile razlike, stari problemi i da bi se postigao istorijski sporazum, koji je pozdravila cijela Evropa", kazala je Mogerini.

Mogerini je podsjetila da je prisustvovala ceremoniju potpisivanja sporazuma na grčkoj strani Prespanskog jezera u junu.

Treba poštovati, kako je rekla, to što je sada u Grčkoj i Makedoniji u toku nacionalna procedura za primjenu tog sporazuma.

Mogerini je kazala da razumije osjetljivost i složenost istorijske pozadine spora kao i zabrinutosti koje su iskazane.

"Pomirenje, regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi su od vitalnog značaja u angažovanju EU na Zapadnom Balkanu i ključni su principi procesa proširenja Unije", rekla je ona.

Mogerinijeva je ocijenila da je razrješenje takvog složenog spora od ogromnog značaja za region i njen napredak na putu ka EU.

"Taj istorijski sporazum može doprinijeti transformaciji čitavog regiona Zapadnog Balkana. Njegovanje dobrosusjedskih odnosa pomaže nam da radimo zajedno na rješavanju velikog broja izazova i okolnosti koje dijelimo, uključujući i sfere poput migracije", rekla je Mogerini.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније