Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

13. 10. 2018. 17:42   >>  17:20

DOGOVOR SA GRČKOM

Pens pisao Zaevu i ponovio podršku SAD

Potpredsjednik SAD Majk Pens je u pismu premijeru Makedonije Zoranu Zaevu konstatovao da su makedonski građani na referendumu odobrili dogovor sa Grčkom i potvrdio podršku realizaciji tog dokumenta.

"Od onih koji su glasali na referdeumu 90 odsto je odobrilo dogovor iz Prespe i time su potvrdili ogormnu posvećenost evropskoj budućnosti zemlje… Budite uvjereni u moju kontinuiranu podršku u ovom važnom trenutku za vašu zemlju", napisao je Pens u pismu koje je danas objavila makedonska vlada.

Pens je Zaevu poručio da SAD dijele njegovu posvećenost za veću sigurnost i stabilnost u regionu i da mu je predstavljalo čast da se sretnu 20. septembra u Vašingtonu i razgovaraju o sprovođenju istorijskog dogovora Makedonije sa Grčkom o rješavanju spora oko imena.

U pismu makedonskom premijeru Zoranu Zaevu potpredsjednik SAD Majk Pens je istakao da očekuje dalje jačanje prijateljstva dvije zemlje.

U parlamentu Makedonije u srijedu je počeo dugotrajni proces za izmjene Ustava u skladu sa sporazumom s Grčkom i promjenu imena države u Sjeverna Makedonija, čemu se suprotstavlja opoziciona VMRO DPMNE. Glasovi najmanje devet od 48 poslanika koalicije oko VMRO DPMNE, potrebni su za dvotrećinsku većinu od 80 poslanika koja je neophodna za ustavne izmjene.

Dogovorom sa Grčkom o rješavanju skoro trodecenijskog spora oko imena, predviđeno ja da Makedonija do kraja godine usvoji ustavne izmjene kojima će garatovati promjenu imena u Sjeverna Makedonija, kao i grčko priznavanje makedonskog identiteta, jezika, kulture.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније