Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

08. 10. 2018. 08:58   >>  08:38 13

DODIK NAJAVIO

Prvo ću tražiti da se ukine visoki predstavnik za BiH

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, koji je prema prvim preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije (CIK) osvojio najviše glasova na izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH, izjavio je danas da će sa nove funkcije prvo zatražiti da bude ukinut visoki predstavnik za BiH koji nadgleda sprovođenje civilnog aspekta Dejtonskog sporazuma.

Prema prvim preliminarnim rezultatima CIK-a, na izborima za članove Predsjedništva BiH pobijedili su Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik.

Dodik, koji je i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je za RTS rekao da, ukoliko ostali članovi Predsjedništva BiH prihvate njegov predlog imaće dijalog, jer kako je objasnio, ako hoće da naprave "malo jaču Bosnu nego što je imamo danas, onda moraju da izbace visokog predstavnika".

"Pokušaću da svojim diplomatskim kontaktima obezbijedim podršku. Znam da Rusija prihvata, da većina zemalja prihvata, da Srbija se slaže, Hrvatska se slaže. Ostalo je da se još složi Amerika", rekao je Dodik.

On je kazao da u Bosni i Hercegovini postoji "stara američka administracija koja radi po recedivima prošlosti", ali da će pokušati da pošalje pismo predsjedniku SAD Donaldu Trampu i zatraži njegovu podršku da se ukine visoki predstavnik.

"Vjerujem da ću uspjeti da dođem do njega", kazao je Dodik i zahvalio na pomoći i pažnji koju Srbija ima prema RS.

"Ja ću tražiti da to bude zvaničan stav Predsjedništva, ukoliko Bosna želi da bude suverena i hoće da bude zemlja u međunarodnom kapacitetu onda mora da radi bez visokog predstavnika", rekao je Dodik. 

 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније