Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Radiosarajevo.ba, objavila B.B. ]

30. 09. 2018. 14:10 >> 13:48
7

MIGRANTI U VELIKOJ KLADUŠI

Dočekuju zimu pod najlonskim šatorima

U migrantskom kampu u Trnovi u Velikoj Kladuši stanje je alarmantno, jer su posljednjih nekoliko dana temperature naglo pale, a nekoliko stotina migranata i dalje boravi na livadi u najlonskim šatorima.

Šatorsko naselje sa migrantima koje je bilo podignuto u centru Velike Kladuše, odlukom lokalnih vlasti izmješteno je na zemljište u vlasništvu opšine u blizini grada.

Kako prenosi portal Radija Sarajevo, na lokaciji u Trnovima, gdje se trenutno nalazi oko 250 migranata, na raspolaganju su pitka voda, sanitarni čvor i električna energija putem agregata, kao i veća površina za podizanje šatora.

Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS već dva mjeseca prati situaciju migranta u tom kampu, a dnevno podijele nekoliko stotina obroka.

Koordinatorka i volonterka EMMAUS-a Azra Moralić ističe da kapaciteti kampa nijesu dovoljni da bi se ispunili higijenski i drugi uslovi potrebni za sve migrante koji borave na tom području.

"Ono što EMMAUS već šesti mjesec radi u Velikoj Kladuši je da svaki dan dijelimo dva obroka, odjeću, obuću, higijenske potrepštine i sve ono što im je potrebno”, kazala je Moralić.

Ona je istakla da su migrantima u Trnovima potrebni šatori, ćebad i jastuci. Kaže da ih je prošle sedmice bilo preko 380, dok ih je sada oko 250.

Ove sedmice je primjetan odlazak porodica preko granice u Republiku Hrvatsku, Đački dom u Bihaću ili hotel "Sedra" u Cazinu.

U kampu trenutno boravi samo jedna porodica sa troje djece, kao i jedna trudnica, dok se prije svega dva dana u Trnovima nalazilo deset porodica sa 15-oro djece, od kojih je jedno bilo staro svega šest mjeseci.

"Higijenski uslovi su jako loši. Dolazi nam hladno vrijeme, već juče smo imali minus jedan stepen i prvi mraz. Oni ne mogu ovdje prezimiti. Bilo je dobro dok je bilo ljeto, a sad je već problem", dodala je Moralić.

Adnan je 30-godišnji diplomirani ekonomista iz Pakistana. Zemlju je napustio zbog teške situacije, a od porodice ima samo majku koja je ostala u Pakistanu. U kamp Trnovi stigao je prije mjesec dana, a hrvatsku granicu do sada je pokušao proći jednom.

"Želim da odem u bilo koju zemlju Evropske unije, Italiju, Njemačku ili Francusku. Bilo gdje, gdje bih mogao dobiti važeće dokumente, jer ovdje trenutno nemam nikakve dokumentacije. Želim samo identitet i to je sve", rekao je Adnan, ističući da mu je nezamislivo da u Trnavi provede zimu.

"Imamo odjeću i neke stvari, međutim to nam nije dovoljno. Pokušavamo sami nešto uraditi da sebi malo utoplimo, ponekad je to teško, ponekad nešto lakše. Situacija se stalno mijenja ovih dana", rekao je Adnan.

Emin Fazal iz Avganistana kaže da u kampu imaju vodu za tuširanje, međutim ona je hladna. Emin razumije i govori bosanski jezik.

"Nije dobro, dok spavamo jako je hladno, voda je problem", rekao je Fazal.

Kako prenosi portal Radija Sarajevo, s obzirom na to da su u ovom dijelu Evrope zime jako oštre, sudbina migrantskog kampa u Velikoj Kladuši je krajnje neizvjesna.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније