Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, objavila B.B. ]

21. 09. 2018. 10:16   >>  11:00 6

U BEOGRADU I ZAGREBU

Osvanuli grafiti sa fašističkim simbolima

Nakon što je nedavno u Zagrebu osvanuo ogroman grafit koji slavi Hitlera i naciste, takvi grafiti pojavili su se jutros i u Beogradu.

Studentski park, u centru Beograda, osvanuo je jutros sa kukastim krstovima, ispisanim sprejom na unutrašnjoj strani zida koji ograđuje park.

Slika je najprije osvanula na društvenim mrežama, a nadležni obećavaju da će brzo reagovati.

Igor Ginzberg iz Jevrejske zajednice, kaže da je šokiran činjenicom da su simboli fašizma i nacizma osvanuli u parku u kom se svakog dana igraju djeca.

U tom parku, kako kaže, svakoga dana borave i profesori, učitelji, stariji ljudi koji znaju simboliku tog znaka.

Vjeruje, kako kaže, da oni koji su ga ispisali, ni ne znaju njegovo pravo značenje.

Kako piše portal Index.hr. poruka "Ein Volk ein Reich ein Fuhrer" koja je ispisana u centru Zagreba, na zidu Klinike za traumatologiju u Ulici kralja Držislava, znači "Jedan narod, jedno carstvo, jedan vođa".

Riječ je o paroli nacista koja slavi Hitlera i Treći Rajh, a uz ovaj natpis na zidu su ispisani i svastika i ustaški simbol.

Grafit, kako se navodi, stoji tamo već neko vrijeme, a gradske službe, kao ni Klinika, zasad nijesu pokazale nikakvo interesovanje da ga klone.

Zato je Evropska civilna inicijativa iz Zagreba, poslala prijavu Gradu Zagrebu u kojem traži hitan odgovor.

"Imajući u vidu osnove Ustava Republike Hrvatske, te da narodi Republike Hrvatske ne baštine nacizam i ustaštvo, ne očekujemo ništa manje nego da ovaj sramotni prikaz veličanja totalitarnih režima holokausta bude odmah uklonjen", navodi se u zahtjevu Inicijative.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније