Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

20. 09. 2018. 15:44   >>  15:25 20

OSUĐENI NA SMRTNU KAZNU

U Zagrebu uskoro misa za ustaške zločince

U bazilici Srca Isusova u Zagrebu, u ponedjeljak, 24. septembra, održaće se “sveta misa zadušnica” za, kako se kaže u najavi, “35 hrvatskih mučenika, visokih oficira, generala i pukovnika Hrvatske vojske NDH”.

U saopštenju se navodi da su ti časni mučenici: Artur Gustović, Đuro Grujić, Tomislav Sertić, Ivan Markulj, Ivan Tomašević, Slavko Skoliber, Zvonimir Stimaković, Mirko Gregorić, Bogdan Majetić, Franjo Dolacki, Muhamed Kromić, Antun Nardelli, Julio Fritz, Josip Šolc, Vladimir Metikoš, Rudolf Lukanec, Miroslav Sacher, Ivan Severović, Romuald Manola, Ivan Kurelac, Dragutin Mesić, Rudolf Setz, Mićo Mičić, Zvonimir Jakšić, Vladimir Majer, Petar Sabljak, Anđelko Grabić, Ivan Pojić, Nikola Mikec, Zlatko Šintić, Franjo Džal, Antun Schuh, Hinko Hubl, Julio Niderlender, Dragutin Čanić”.

Pomenuti ustaški generali i oficiri osuđeni su na smrtnu kaznu nakon Drugog svjetskog rata na suđenju u Beogradu zbog zločina koji su počinjeni po njihovim naređenjima.

Tako je general Antun Nardelli komandovao vojnim operacijama ustaških snaga u istočnoj Bosni i Hercegovini, a ostalo je zapamćeno njegovo naređenje svojim vojnicima da "sve što hoda na dvije noge ubijte, a sve što hoda na četiri noge dovedite". Tu je i general Tomislav Sertić koji je vodio operacije klanja Srba u Lici.

U istoj crkvi u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, svake godine održavaju se i mise za Anta Pavelića.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније