Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila: M.L.B. [ Beta ]

19. 09. 2018. 17:50   >>  17:34

JOKSIMOVIĆ PORUČILA

"Očekuje nas vrela politička jesen na Balkanu"

Predsjednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović ocijenila je da se na Balkanu očekuje "vrela politička jesen" .

Kako je rekla, vrela politička jesen očekuje Balkan zbog spora Makedonije i Grčke oko imena koji treba da bude zaokružen referendumom, kao i normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

Joksimović je na otvaranju konferencije "Bezbjednosni izazovi Zapadnog Balkana i Srbija" u Beogradu rekla da to što je Evropska unija u krizi stvara plodno tle za krizu na Balkanu, ali da je migrantska kriza pokazala da region može biti dio rješenja.

"I 20 godna poslije okončanja kriza i konflikata na Zapadnom Blkanu, mnoga pitanja ni danas nisu riješena. Ne postoji nijedna zemlja Zapadnog Balkana koja nema granične sporove... Između Slovenije i Hrvatske i dan-danas takav izazov imamo uprkos činjenici da su obje zemlje članice EU", rekla je Joksimović.

Ona je ocijenila da je status kvo po pitanju Kosova i Metohije u potpunosti neodrživ, a da se bez jasne podrške svih sila teško može doći do kompromisnog rješenja, koje bi i za Prištinu i za Beograd imalo i pozitivan i negativan ishod.

"Region Zapadnog Balkana se ipak nalazi pred pozitivnom prekretnicom u kojoj će biti pronađena ona rješenja, koja će dopustiti da se ovaj region prije svega ekonomski razvije, jer je to ključ mira i stablnosti", ocijenila je Joksimović.

Konferenciju "Bezbjednosni izazovi Zapadnog Balkana i Srbija" organizovao je Centar za spoljnu politiku, a učestvovali su ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније