Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Klix, Objavio: I. P. ]

18. 09. 2018. 08:55   >>  08:36 17

IZETBEGOVIĆ SAOPŠTIO

"Vučić je za mir, a naoružava se"

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, "progledao" je nakon silnih grešaka koje su Srbi napravili, ali hvali ratne vođe i presuđene ratne zločince, saopštio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović.

 

Izetbegović tvrdi da su govori i postupci Vučića sve kontroverzniji, sa sve više elemenata koji među sobom protivrječe.

"Vučić je za mir, ali se naoružava. On je 'progledao' nakon silnih grešaka koje su Srbi napravili, ali hvali ratne vođe i presuđene ratne zločince. On je za pomirenje sa Bošnjacima i za jedinstvenu BiH, ali prijateljuje i ni jednom riječju se ne suprotstavlja (Miloradu) Dodiku koji vrijeđa Bošnjake i dovodi teritorijalni integritet i mir na Balkanu u pitanje", rekao je Izetbegović u intervjuu za Klix..

Vučić je, smatra Izetbegović, očigledno u procjepu, te pokušava "jakim rječima zadovoljiti i smiriti radikalni dio srpske javnosti, prije nego povuče neke poteze spram Kosova koji bi mogli izazvati otpor i eventualnu pobunu".

"Što se tiče situacije i rješenja kosovske krize, očigledno je došlo vrijeme da se povuku potezi. I ako Aleksandar Vučić zaista povuče odlučan potez, ako presječe kosovski čvor, moraćemo mu priznati da ima hrabrosti. Status quo umara Srbiju, koči je na njenom evropskom putu, ali teško je biti srpski vođa koji je prihvatio realnost, odnosno nezavisnost Kosova. Nisam uvjeren da će Vučić biti spreman na to. Možda se pronađe neko prelazno rješenje koje bi zatim bilo potvrđeno referendumom pred sami prijem Srbije i Kosova u EU", istakao je on.

Eventualna razmjena teritorija, odnosno promjena granica unutar Srbije bi, prema mišeljnju Izetbegovića, otvorila apetite za osamostaljenjem Republike Srpske, stvaranjem hrvatskog entiteta u BiH, i saradnju srpskih i hrvatskih političara u ovom smjeru.

"Ni jedno niti drugo nije moguće ostvariti, ali nas može uvući u duboke političke krize koje će potrajati i unazaditi zemlju i narod. Jedini princip na koji se separatisti mogu osloniti je etnička dominacija, retrogradan i necivilizacijski princip, utemeljen na zločinu i etničkom čišćenju. Hrvatska politika ne posjeduje više ni taj etnički argument, jer manje od polovine preostalog hrvatskog stanovništva u BiH živi u etnički čistim sredinama, većina živi izmiješana s Bošnjacima i nemoguće je povući crte razdvajanja bez novog sukoba", smatra Izetbegović.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније