Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

03. 09. 2018. 16:17 >> 15:59
7

MOGERINI PORUČILA

Realne šanse za sporazum Beograda i Prištine

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je da vjeruje da postoji realna šansa za postizanje sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije narednih mjeseci.

"Vjerujem da postoji realna šansa da predsjednici Vučić i Tači mogu postići sporazum o svim otvorenim pitanjima između Beograda i Prištine, sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa dvije strane, sporazum koji je u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom i koji može doprineti stabilizaciji čitavog regiona", rekla je Mogerini u obraćanju ambasadorima EU u Briselu.

Mogerini je rekla da EU mora da "nastavi rad na Balkanu i sa Balkanom sa odlučnošću, istrajnošću i tvrdoglavošću" dodajući da je "prošla godina bila nevjerovatno intenzivna" da će "naredni mjeseci biti još više odlučujući".

"Dopustite da se poigram sa datumima jer se iduće godine, 2019. navršava 20 godina od rata na Kosovu: vjerujem da je vreme da se konačno okonča taj sukob. Dakle, verujem da moramo učiniti sve što možemo zajedno sa partnerima u Evropi, regionu i na međunarodnoj sceni, počev od Savjeta bezbjednosti UN, da podržimo pregovore kroz dijalog i unutar međunarodne zajednice", rekla je Mogerini.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost je podsjetila i da je pred ljeto postignut sporazum Atine i Skoplja i da se za nekoliko nedjelja održava referendum o tome, kao i da će naredna godina biti intenzivna godina za pripreme otvaranja pristupnih pregovora s Makedonijom i Albanijom.

"Te prilike se moraju iskoristiti sada - ova godina je ta godina. Nije riječ o ustupku, to je u interesu evropskih građana, kako unutar EU tako i izvan nje. Na Balkanu je danas vrlo jasno da je EU referentna tačka. I dopustite da kažem svima onima koji se plaše da su druge snage sve prisutnije u regionu - kadgod smo mi prisutni u regionu, za druge nema mjesta", dodala je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније