Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ RTS; Objavila: J.B.Č. ]

20. 08. 2018. 19:03   >>  18:57 6

DAČIĆ PORUČIO

Nemoguća jednostrana demarkacija

Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost, ali o demarkaciji ne može odlučivati na isti način, jer postoje neke stvari koje se ne mogu tako raditi, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić.

Dačić je podsjetio da je više puta ukazivao da nema dileme da mi želimo postizanje kompromisa, te da druga strana treba da se izjasni da li i ona to hoće.

"Dijalog će biti nastavljen u septembru, kako je rekao predsjednik Aleksandar Vučić. Ne znam da li će biti još nekih sastanaka van tog dijaloga na raznim međunarodnim forumima. Trenutno nemamo neki predlog oko kojeg je postignut dogovor. O tome se tek razgovara. Ponekad se stvara utisak kao da je sve dogovoreno i riješeno", naglasio je Dačić.

Povodom pominjanja da Priština želi da uzme Bujanovac i Preševo, Dačić je rekao da su to sve "prazne priče" i da ako neko želi da ozbiljno razgovara, to mora biti dio ozbiljnog projekta.

"Želimo najmanje loše rješenje za sve. Najviše bismo voljeli da zemlje koje nijesu iz ovog regiona prate taj proces i podrže rješenje do kojeg dođemo", rekao je Dačić nakon susreta sa šeficom dipomatije Gane.

Istakao je da Srbija, zbog toga, zemljama koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova govori da je to pogrešna odluka i da pregovarački proces nije priveden kraju.

"Nema nikakvih aktivnosti u pravcu demarkacije koje se sprovode. Postoji administrativna linija, a nju već dvadeset godina kontroliše Kfor. Nikakvih drugih aktivnosti nema. Ako neko misli da je kompromis da treba da dobiju Preševo, Bujanovac, Medveđu, mislim da ne razumiju situaciju u kojoj se nalaze", podvukao je Dačić.

Upitan za referendum o mogućem rješenju za Kosovo, Dačić je odgovorio citirajući Čerčila da se nalazimo "na kraju početka tog pregovaračkog procesa".

"Tragamo za nekim konkretnim, kako Amerikanci često kažu – kreativnim rješenjima. Koje će biti prihvaćeno ili ne i da li će doći do rješenja, vidjećemo. Veoma je važno o čemu se odlučuje i glasa na referendumu", rekao je on podsjećajući da je na nekim referendumima postavljano pitanje koje nije bilo realno.

Tek kada se bude našlo najbolje rješenje za sve, prema njegovim riječima, biće održan referendum.

"Ali još smo daleko od svega toga", naglasio je Dačić.

On je istakao da bi, ako Srbija usljed razgraničenja dobije sjever Kosova, to bilo zatvaranje puta takozvanoj Zelenoj transverzali.

"Sjever Kosova je prepreka tome", poručio je on.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније