Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

15. 08. 2018. 13:58 >> 13:44
10

SERVER

Nema dokaza da SAD podržavaju podjelu Kosova

Američki stručnak za balkanska pitanja, Deanijel Server, izjavio je da nema jasnih dokaza da SAD podržavaju podjelu Kosova.

Server je za Radio slobodna Evropa rekao da su premijerka i ministar spoljnih poslova Srbije, Ana Brabić i Ivaca Dačić, u Vašingtonu razgovarali o podjeli Kosova s ljudima bliskim predsjedniku SAD Donaldu Trampu, koji su samo izrazili spremnost da saslušaju predloge.

"Ja zaista ne mislim da su Amerikanci imali namjeru da potvrde ispravnost takvog koncepta. Jedino što su učinili je da saslušaju. To je nadalje na Balkanu interpretirano kao podrška. Ja nijesam uočio prisustvo podrške u Vašingtonu za konkretnu ideju podjele Kosova. I vjerujem da će Amerikanci na kraju reći veoma jasno - ne", rekao je profesor Univerziteta Džon Hopkins u Vašingtonu.

On je dodao da je ključna pozicija Njemačke, čija se kancelarka Angela Merkel usprotivila promjeni granica na Balkanu.

"Bez njemačke podrške, ideja korekcije granica, zamjene teritorije, ili kako god to već nazvali, jednostavno ne može biti realizovana. Toliki je značaj Njemačke na Balkanu", rekao je Server.

Američki sturčnjak je ocijenio da je Srbija oduvjek bila zainteresovana za podjelu Kosova, ali da je prava promjena što je predsjednik Kosova Hašim Tači počeo da govori o tome. Server je dodao da misli da je Tači time napravio grešku.

"Razmjena teritorije pogađa interese svih, zato što je Srbija uvek htela da održi kontrolu nad sjeverno - južnim putem ka moru, ka Solunu u Grčkoj, a i Kosovo je uvek željelo da zadrži kontrolu nad izvorima snabdijevanja vodom na sjeveru Kosova. Tako da ne vjerujem da će se dogovor na ovom polju održati. Takođe mislim da je Angela Merkel učinila veliku uslugu svima tako što je rekla - ne. Mislim da bi i Amerikanci trebalo da kažu - ne, takođe. U tome su bili spori, ali nadam se da će reći jasno i neupitno - ne", dodao je on.

Server je naveo da u slučaju podjele, Kosovo ne bi ostalo nezavisna država jer bi podela vodila pokušajima ujedinjenja s Albanijom ili djelovima Makedonije naseljenim Albancima.

"Tako bi nastao haos na Balkanu. To bi bio kraj svake nade za priključenje EU, kao i za svaki očekivani vremenski okvir u kom bi to trebalo da se realizuje. Dakle, u ovome leži velika opasnost za evropske i NATO ambicije obe strane, i Prištine i Beograda", rekao je on.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније