Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila M.L.B. [ RSE ]

13. 08. 2018. 08:08   >>  07:52 7

PITANJE KOSOVA

Gdje su vaše granice?

"Ne smemo da se igramo međama", jedna je od poruka stanovnika srpskih sela sa većinskim albanskim stanovništvom na jugu Srbije i albanskih sela na sjeveru Kosova, gdje je većinsko stanovništvo srpsko.

Novinarima Radija Slobodna Evropa rekli su šta misle o scenarijima razmjene teritorija, razgraničenju ili podjeli Kosova o kojim političari uveliko govore.

Stanimir Svetozarević, od rođenja živi u Slavujevcu, srpskom selu u većinski albanskoj opštini Preševo i na jugu Srbije – 385 kilometara od Beograda. U selu koje nema vodovodnu mrežu, autobusku liniju i prodavnicu živi sa porodicom u teškim uslovima.

"Od socijalne pomoći. Mislim da pola sela živi od socijalne pomoći", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Svetozarević.

Slične probleme, na oko 200 kilometara dalje, u opštini Zvečan na sjeveru Kosova, pedeset kilometara od Prištine ima Kaplan Peci. On u području koje većinski naseljava srpsko stanovništvo – živi u albanskom selu Žaž.

Vezuje ih i to što bi mogla da se promijeni država u kojoj žive, a da se ne pomjere iz svojih mjesta.

"Ne, ne, sa Srbijom ne. Samo sa Kosovom. Dosta je teško da napustimo naše mjesto. Ovdje su bili naši pradjedovi, djedovi i očevi i mi smo tu od kada", navodi Peci.

Na sličan način reaguje i sagovornik sa juga Srbije Stanimir Svetozarević.

"Ja se ne bojim, ostaću ovde. Ne govorim vam to iz nekih nacionalnih ubjeđenja. Osjećam se Srbinom i to ću uvijek biti i ostati", kaže on.

Kosovski i srpski, baš kao i međunarodni zvaničnici, sada već svakodnevno o tome govore.

"Ja se zalažem i to je moja politika, za razgraničenje sa Albancima. To da imamo teritoriju za koju se ne zna ko je kako tretira i šta kome pripada, to je uvek izvor potencijalnih sukoba", poručio je 9. avgusta predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Istovremeno, predstavnik albanske strane u pregovorima Prištine i Beograda Hašim Tači zalaže se za, kako je naziva, korekciju granice.

"Posvećen sam postizanju sporazuma, a nakon zahteva predstavnika Preševa, Medveđe i Bujanovca, predložio sam korekciju granice sa Srbijom", kaže Tači.

Bilo da je riječ o podjeli, razmjeni ili razgraničenju, sve su to scenariji koji do skoro nisu dolazili u obzir, a ukoliko bi se ostvarili bitno bi uticali na živote meštana Žaža i Slavujevca.

Vodeće članice EU i dalje se protive bilo kakvoj korekciji granica na Balkanu. Sve u strahu da bi to mogao biti uzrok novih sukoba. 

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније