Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

09. 08. 2018. 20:23   >>  20:07 18

FORIN POLISI:

RS jača bezbjednosne snage uz pomoć Rusije

Rusija je s približavanjem izbora u BiH pojačala podršku separatistima iz Republike Srpske, posebno bezbjednosnom saradnjom, piše američki časopis Forin polici (Foreign Policy).

"Najintenzivnija saradnja bosanskih Srba i Rusije je kanalisana preko bezbjednosnih snaga Republike Srpske. RS ne može da ima svoju vojsku prema Dejtonskom sporazumu, ali ima svoje policijske snage koje imaju sve snažniju saradnju s Moskvom", navodi se u tekstu autora Vere Mironove i Bogdan Zavadeviča.

U tekstu se navodi da su tokom posjete ruske delegacije 2016. Banjaluci, razgovori bili fokusirani na policijska pitanja, ukljujući prikupljanje obavještajnih podataka, borbu protiv terorizma i sajberkriminala. Ruski policijski instruktori, bivši pripadnici Federalne službe bezbjednosti, drže predavanja na policijskoj akademiji u RS i na Univerzitetu u Banjaluci.

"Razmjena vojnog znanja i socijalizovanje među bezbjednosnim osobljem ide i u drugom smjeru, od RS ka Rusiji. Bivši vojni oficiri RS često putuju i rade u Rusji", navodi se u tekstu s naslovom "Putin pravi bosanske paravojne snage".

Autori ocjenjuju da je RS pod izgovorom borbe protiv terorizma nedavno ojačala svoje policijske snage što liči na čistu militarizaciju, povremeno uz pomnoć Rusije, navodeći da je ministarstvo unutrašnjih poslova RS kupilo 2.500 automatskih pušaka od Zastave iz Kragujevca.

Vlasti RS takođe otvaraju centar za obuku vrijedan četiri miliona dolara na mjestu bivše kasarne u Zalužanima kod Banjaluke. Rusija je već obećala da će omogućiti antiterorističku obuku u tom centru koji će biti štab za nove antiterorističke jedinice, logističke jedince i odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala.

Time će srpska policija približiti po moći bezbjednosnim snagama BiH, ocjenjuju Mironov i Zavadevič. Oni dodaju da je u RS u toku rasprava o stvaranju humanitarnog centra nalik onome u Nišu za koji se na Zapadu sumnja da služi kao ruski obavještajni centar i nezvanična vojna baza.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније