Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

08. 08. 2018. 12:35   >>  12:19 17

PODACI EVISITORA

Sve više Srba ljetuje u Hrvatskoj, troše više od Njemaca

Turisti iz Srbije sve više ljetuju u Hrvatskoj, sve duže ostaju u toj zemlji i troše više od prosječnog Njemca, pokazali su podaci sistema eVisitor preko kojeg se registruju svi stranci koji borave u Hrvatskoj.


Prema pokazateljima za prvih sedam mjeseci ove godine zabilježeno je 97.487 dolazaka i 599.035 noćenja s tržišta Srbije što je u poređenju s istim periodom prošle godine porast od 12 odsto u dolascima i gotovo 20 osto u noćenjima, prenosi riječki Novi list.

Većina gostiju iz Srbije posjećuje Istru, Splitsko-dalmatinsku županiju i Kvarner, a top destinacije su Rovinj, Zagreb i Pula.

Ako borave u hotelima, najčešće odlaze u Zagreb, Opatiju i Rovinj, ako se odluče za kamp biraju Rovinj, Jelsu i Vrsar, a u privatnom smještaju najviše odsjedaju u Rovinju, Makarskoj i Crikvenici.

Zanimljivo je da se gotovo 45 odsto noćenja s tržišta Srbije ostvaruje u nekomercijalnom segmentu, dakle riječ je o takozvanim vikendašima koji na odmor dolaze u Obrovac, Benkovac i Rovinj, navodi riječki dnevnik, ali i dodaje da dio bolje platežnih, mlađih gostiju iz Srbije koji autom obilaze obalu, nerijetko za odmor biraju ostrva poput Brača i Hvara.

Kako piše riječki dnevnik, turisti iz Srbije su dobri gosti "jer za dobru hranu i vino ne pitaju koliko košta".

To dokazuju i podaci o potrošnji na odmoru, prema kojima Srbi u Hrvatskoj u prosjeku troše 95,03 eura dnevno, što je više od prosjeka ovim istraživanjem obuhvaćenih dvadesetak tržišta, a koji iznosi 78,77 eura. Prema prošlogodišnji podacima prosječan njemački turista troši 65 eura dnevno.

Pozivajući se na istraživanje TOMAS ljeto 2017. Novi list piše i da među turistima iz Srbije dominiraju turisti koji imaju mjesečna primanja između 1.500 i 2.000 eura i njih je gotovo trećina, a potom oni s prihodom od 1.000 do 1.500 eura.

Gotovo 50 odsto turista iz Srbije Hrvatsku posjećuje samo s partnerom, a otprilike trećina (32,7 odsto) s porodicom, a glavni motivi dolaska je pasivni odmor (69,1 odsto), uživanje u gastronomiji i piću (36,2 odsto), zabava (33,6 odsto) i nova iskustva (33,2 posto).

Najviše turista iz Srbije posjećuje Hrvatsku već šest i više puta (35,7 odsto), a glavni izvor informacija vezanih za posjetu Hrvatskoj su ranije posjete, internet i preporuke rodbine i prijatelja.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније