Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

30. 07. 2018. 07:49 >> 07:42
5

GRABAR KITAROVIĆ

Nadam se da će Putin posjetiti Zagreb

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da se nada da će ruski predsjednik Vladimir Putin posjetiti Hrvatsku. Ona smatra da bi ta posjeta donijela korist čitavoj jugoistočnoj Evropi.

Željno iščekujemo Putina, saopštila je ona u intervjuu za moskovski “Komersant” podsjetivši da je Putina već pozvala prošle godine tokom boravka u Sočiju, a poziv ponovila ove godine u Moskvi.

"To bi bila prva zvanična posjeta ruskog predsjednika Hrvatskoj i smatram da je sada pravo vrijeme”, rekla je Grabar Kitarović, prenosi Tass.

Kakav je odnos Hrvata prema Rusima najbolje se moglo vidjeti tokom Svjetskog prevenstva u Rusiji, kaže hrvatska predsjednica, dodajući da bi korist od posjete imali ne samo Rusija i Hrvatska već i čitava jugoistočna Evropa.

Konkretan datum posjete zavisi od obaveza dvoje predsjednika, ali Grabar Kitarović dodaje da je Putinu, s tim u vezi, rekla da dođe kad god mu to bude odgovaralo.

Kako kaže, Hrvatska je članica NATO i EU, zalaže se za poštovanje međunarodnog prava i poštovanje Minskih sporazuma, ali u isto vrijeme smatra da je dijalog sa Rusijom neizbježan.

Posebno joj je važna uloga Rusije u jugoistočnoj Evropi, to što je Rusija garant Dejtonskog sporazuma i što podržava teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine.

Rusija je, kako je rekla, velika država i ključna, goruća pitanja u svijetu, kao što je na primer Sirija, bez nje se ne mogu riješiti, smatra Grabar Kitarović.

Ona je dodala da podržava proširenje NATO, naglasivši da taj proces nije uperen protiv Rusije.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније