Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

28. 07. 2018. 17:24   >>  17:11 10

DAČIĆ PORUČIO

Podrška SAD dijalogu s Prištinom biće od pomoći

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će podrška Amerike dijalogu s Prištinom pomoći da dođu do rješenja.

"Oni čvrsto podržavaju dijalog i naše nastojanje da se dodje do kompromisa. To je velika promjena. To znači da su se otvorila vrata za traženje novog kompromisnog rješenja za koje SAD nijesu bile spremne u proteklim godinama jer su smatrale da je to pitanje zatvoreno", rekao je Dačić novinarima u rezidenciji ambasadora SAD u Beogradu.

Ivica Dačić i ambasador Kajl Skot u čast stogodišnjice Dana Srbije, koji se 28. jula 1918. obilježavao u SAD, podigli su srpsku i američku zastavu.

Dačić je rekao da je američka politika prema Srbiji i Kosovu do sada bila na "autopilotu", ali da se to promjenilo dolaskom Vesa Mičela na funkciju pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju.

On je naveo da podrška Amerike, kao i više velikih zemalja EU daje pozitivan podsticaj da se dijalog s Prištinom uspješno privede kraju.

Dačić je novinarima u rezidenciji ambasade SAD u Beogradu rekao da je prištinska politika koja je do sada vodjena propala i da Srbija nikada nije bolje stajala u odnosima s velikim silama.

"Problem je u nespremnosti Prištine da prihvati to kompromisno rješenje, ali mislim da je svima jasno da je ta politika propala. Srbija je pokazala svoju dobru volju i Priština je na redu da pokaže da li zaista želi kompromis", rekao je Dačić.

On je istakao i da nema nikakve šanse da se proces pregovaranja završi davanjem stolice u UN Kosovu ili priznavanjem Kosova.

On je naveo i da nijesu u pravu ni oni u Beogradu koji kažu da je Kosovo potpuno srpsko, a ni oni u Prištini koji kažu da je Kosovo potpuno nezavisno.

Američki ambasador Kajl Skot rekao je da se do rešenja za Kosovo mora doći dijalogom i da je Vašington spreman da razmotri svaki dogovor koji Beograd i Priština postignu.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније