Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

01. 08. 2013. 09:28 >> 10:47
1

DOLAZI ETIHAD

JAT leti u istoriju

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i direktor aviokompanije Etihad Airways Džejms Hogan potpisaće danas u Beogradu Sporazum o strateškom partnerstvu JAT-a i Etihada, potvrđeno je iz Vlade Srbije.

 

Nacionalna aviokompanija i jedan od simbola bivše Jugoslavije - Jugoslovenski aerotransport (JAT) nakon više od šest i po decenija prestaće da postoji, odnosno biće transformiran u novu kompaniju "Air Serbia", piše Anadolija.

Vučić je u obraćanju novinarima  saopštio da će država Srbija i dalje imati većinsko vlasništvo, dok će avioprevoznik iz Abu Dabija imati 49 posto udjela u vlasničkoj strukturi.

On je rekao da će Srbija do kraja godine imati najmoćniju aviokompaniju u regiji i radiusu od oko 100 miliona stanovnika.

“Postigli smo rezultat u JAT-u, mislim da je to jedan novi zamajac po čemu će Srbija biti najbolja u regionu. Ne mislim samo na zemlje bivše Jugoslavije, već i na Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku”, rekao je Vučić dodavši da je na ovom projektu radio zajedno sa odlazećim ministrom privrede i finansija Mlađanom Dinkićem.

Istakavši da je “sa JAT-om do juče bilo pitanje kada će svi zaposleni biti otpušteni i potpuna propast” Vučić je naveo da će Air Serbia imati deset novih aviona.

“Ostvarite profit, napravite najbolju kompaniju, plaćate poreze Srbiji i ništa nas drugo ne interesuje. To je najbolji koncept”, poručio je prvi potpredsjenik srbijanske vlade i ukazao da je to najbolji koncept koji može da izvuče zemlju iz krize.

Etihad će, kako je objavila RTS, imati i upravljačku strukturu u kompaniji "Air Serbia" i neće biti stranačkog rukovođenja.

“Prema projekcijama, nova kompanija mogla bi da ima 22 aviona, letovi će većinom spajati republike bivše Jugoslavije i Evropu sa Bliskim istokom, Australijom i Amerikom”, prenio je RTS.

JAT je početkom krize u bivšoj Jugoslaviji počeo da se zadužuje dostigavši kreditni dug u iznosu od preko 250 miliona eura.

Vlada Srbije je tokom zadnjih deset godina raspisala četiri konkursa za strateškog partnera, interesovanje pored nekoliko aviokompanija je pokazivao i Turkish Airlines.

Air Serbia će biti bez dugova i naslijediće pravo na slijetanje na najbitnije evropske i svjetske aerodrome. Takođe, preuzeće i pilote JAT-a, njih oko 150.

JAT potiče još od 1927. godine kada je osnovan kao Društvo za vazdušni saobraćaj "Aeroput". Dvadeset godina kasnije poletjeli su avioni na prvim poslijeratnim linijama kompanije koja je dobila ime "Jugoslovenski Aerotransport" čiji je nasljednik Jat Airways.

JAT je važio za vodeću kompaniju na Balkanu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније