Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

26. 07. 2018. 16:25   >>  16:11 10

KATEGORIČAN

Tači: Neće biti podjele Kosova

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da neće biti podjele Kosova, a da će se o Albancima u Preševskoj dolini razgovarati u Briselu.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Tači se danas u Prištini razgovarao sa šest albanskih političkih predstavnika iz Preševske doline o njihovim teškoćama.

Jedan od političkih predstavnika Albanaca Preševske doline Ragmi Mustafa upitao je zašto se prilikom okončanja razgovora Kosova i Srbije ne bi riješio i problem Preševske doline.

Tači je kazao da su svi albanski predstavnici danas govorili "istim glasom".

"Obećao sam da će cijela moja posvećenost dijaloga Kosova i Srbije i postizanje konačnog sporazum što podrazumijeva recipročno priznanje, biti miran proces kroz mirovno angažovanje i uz obostranu volju, i naravno od njega će dobiti obje zemlje, ali i mir i stabilnost Balkana. Obećao sam da ćemo nastaviti da se sastajemo, ozbiljno ćemo analizirati sa velikom ozbiljnošću i odgovornošću to da se u sklopu nastavka dijaloga Kosova i Srbije i u sklopu ispravke granice ili demarkacije Kosova i Srbije da predstavim i institucinaliziran zahtjev lidera Preševa institucijama Kosova", kazao je Tači.

Tači je kazao da je to politički teško i gotovo nemoguće, ali da je njihova politička, institucionalna i nacionalna obaveza da to predstave.

"Dok predsjednik Srbije ima legitimno pravo da se interesuje za srpske građane na Kosovu, to pravo ima i predsjednik Kosova za Albance u Preševskoj dolini", rekao je Tači.

"Promjena granica nije opcija za Kosovo"

Šef kabineta premijera Kosova i šef delegacije u briselskom dijalogu Avni Arifi izjavio je danas da za Prištinu nije opcija bilo kakva podjela ili razmjena teritorije Kosova.

"To je za nas debela crvena linija koja ne može da se pređe. Koju niko ni na koji način neće da pređe. To uopšte nije opcija", rekao je Arifi za Radio Slobodna Evropa.

On je to izjavio komentarišući stav srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da je za Srbiju "bolje da dobije nešto nego ništa".

Arifi je dodao da oni koji pokušavaju da tu temu nametnu za pregovaračkim stolom u Briselu žele da "Balkan vrate u mračnu prošlost".

"Vlada Kosova ni na koji način neće ući u proces ridizajniranja granica na Balkanu", naveo je on.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније