Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

24. 07. 2018. 16:07   >>  15:55

ZAEV PORUČIO

"Nema dogovora, biće referenduma"

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je, nakon sastanka lidera vodećih stranaka, da sa predsjednikom opozicione stranke VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim nije postigao dogovor u vezi sa referendumom o imenu te zemlje.

 

Zaev je, međutim, istakao da će i pored toga u Makedoniji sprovesti referendum.

"Iako nijesmo postigli dogovor u vezi sa referendumom ostaje ono što smo već precizirali: oko zakona za finansiranje političkih partija, oko tehničke vlade po Pržinskom konceptu i oko Državne izborne komisije", ukazao je Zaev.

Prema Zaevu, Mickoski "ne govori istinu kada kaže da želi da Makedonija postane članica EU i NATO", pošto neće da uputi poziv glasačima VMRO-DPMNE da na referendumu glasaju prema sopstvenom ubjeđenju, dodavši da lider opozicije "nije uspio da prepozna trenutak".

Iz SDSM-a je potom stiglo saopštenje za medije da je "umjesto budućnosti u EU i NATO, Mickoski izabrao da ostane u mračnoj prošlosti, na strani kriminala, izolacije, mraka".

"Ponavljam, Mickoski je protivnik NATO i EU i time je pokazao da je izdajnik nacionalnih interesa Republike Makedonije", saopštio je zvaničnik SDSM Kostadin Kostadinov.

MIA prenosi da je Mickoski nakon sastanka izjavio da su glavne razlike između vladajućih stranaka i opozicione VMRO-DPMNE bile oko referendumskog pitanja, dodavši da je stav njegove stranke bio da referendumsko pitanje mora da bude jednoznačno, kako to predviđa zakon.

"Ne možemo da se saglasimo sa pitanjem koje ima više značenja. Pitanje treba da se odnosi samo na dogovor", ukazao je Mickoski.

Zaev je prošle nedjelje izjavio da bi pitanje na referendumu koji bi trebalo da se održi na jesen moglo da glasi "Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje Sporazuma Republike Makedonije i Republike Grčke".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније