Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

23. 07. 2018. 19:01   >>  18:47 1

NOVI ZAKON U HRVATSKOJ

Otpisani dugovi preko 150.000 građana

Hrvatska je otpisala dugove za više od 150.000 blokiranih građana koji su državi i, s njom povezanim pravnim licima, dugovali do 10.000 kuna (1.360 eura) plus kamate, objavljeno je danas u Zagrebu.

Premijer Andrej Plenković izjavio je novinarima da su dugovi otpisani na osnovu novog Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama koji su imali dug do 10.000 kuna plus kamate, s tim da je na taj način potpuno deblokirano 6.248 građana. Iznos otpisanog duga je 1,338 milijardi kuna.

Plenković je rekao da je riječ o prvoj u nizu mera čiji je cilj da da se olakša položaj građana koji su blokirani duže vremensko razdoblje, odnosno da se smanji broj blokiranih kojih je u maju bilo više od 326.000, pri čemu je iznos njihovog duga iznosio oko 43,6 milijardi kuna bez kamata.

Premijer Hrvatske je rekao da je otpisan dug u iznosu od 1, 338 milijardi kuna, od čega više od 846 miliona kuna glavnice i 492 miliona kuna kamata.

"Ispunjenje dugova standard je kojeg se moramo pridržavati i koji se treba poštovati, jer je to jedno od osnovnih načela obaveznih odnosa… Međutim, isto tako smo Vlada koja je svjesna teškog stanja u kojem se našao dio naših sugrađana", rekao je Plenković.

Nedavno usvojeni paket zakona predviđa i pojednostavljenje stečaja potrošača gde će se, u fleksibilnijem postupku, dugotrajno blokiranim građanima za iznos glavnice do 20.000 kuna pružiti mogućnost da se oslobode obaveza. Zakon stupa na snagu početkom 2019. i obuhvatio bi više od 80.000 blokiranih, precizirao je hrvatski premijer.

On je dodao da se priprema i novi zakon o izvršenju koji treba da uvede savremenije, brže i troškovno jeftinije procedure naplate potraživanja, uz adekvatan nivo zaštite dostojanstva i egzistencije građana.

Premijer je apelovao i na jedinice lokalne samouprave i privatne povjerioce da na isti način otpuste dugove blokiranih građana, rekavši da su u tu svrhu previđene i porezne olakšice.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније